Direct inklikbare schakelmaterialen in wandgoten en energiezuilen

Direct inklikbare schakelmaterialen in wandgoten en energiezuilen

21/04/2017 - 12:10

Regelmatig krijgen we van onze klanten vragen over de direct inklikbare schakelmateriaalconcepten voor wandgoten en energiezuilen. We willen daarom kort op de volgende punten ingaan:

  • Wat wordt er verstaan onder direct inklikbare schakelmaterialen
  • Wat is het voordeel van wandgootsystemen met dit principe
  • Wat zegt NEN1010 over direct inklikbare schakelmaterialen

Wat zijn wandgootsystemen en energiezuilen met direct inklikbare schakelmaterialen?

Traditioneel worden wandgoten en energiezuilen voorzien van schakelmaterialen met ringmontage 71 mm en montagedozen. Deze worden afgedekt met een afdekraam die boven de deksel van de goot uitkomt. Inmiddels zijn er ook enkele fabrikanten die wandgoten en energiezuilen op de markt brengen waarbij het schakelmateriaal direct in de dekselopening wordt geklikt, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van montagedozen, adapters en afdekramen. Zie onderstaande voorbeelden:

van Geel wandgoot
Snap-on wandgoot
Snap-on wandgoot
Snap-on wandgoot

Wij als Legrand leveren al een aantal jaren zogeheten Snap-on wandgootsystemen en zuilen. Deze systemen hebben een dekselopening van 45 millimeter, waar de voeding en de data-aansluitingen direct, zonder montagedozen of adapters, in te klikken zijn. Hierbij wordt dus geen gebruik meer gemaakt van traditionele schakelmaterialen met ringmontage 71 mm, montagedozen of adapters. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van compact Mosaic 45 mm schakelmateriaal. Hierdoor wordt niet alleen veel montagetijd bespaart, maar krijgt het systeem een moderne compacte uitstraling.

Welke voordelen hebben wandgootsystemen en energiezuilen met direct inklikbare schakelmaterialen?

Het toepassen van wandgootsystemen en zuilen met frontmontage levert een enorm voordeel op in materiaalkosten en montagekosten. Omdat het bijpassende schakelmateriaal meestal gelijk met de voorzijde van de romp ligt (zoals bij het schakelmateriaalconcept Mosaic van Legrand) oogt het veel meer als één strak geheel. Bovendien kan er voor dezelfde kabelinhoud een kleinere goot gebruikt worden, waardoor deze ook nog eens veel minder opvalt in de ruimte. Voordelen in het gebruik van direct inklikbare schakelmateriaalconcepten:

  • Besparing op materiaalkosten
  • Snellere installatietijd
  • Meer kabelcapaciteit in kleinere wandgoot
GWO Snap-on wandgoot

Direct inklikbare schakelmaterialen en de NEN1010

De vraag die door onze klanten regelmatig gesteld wordt is: Hoe past het gebruik van directe frontmontage binnen de normeringen van de NEN1010? Deel 4 van de NEN1010, afgeleid van de internationale EC-IEC 61140, geeft hierover meer duidelijkheid. Dit deel van de NEN1010 beschrijft de “beschermingsmaatregelen”.

Het eerste hoofdstuk van dit deel gaat over “bescherming tegen elektrische schok van mens en vee”. In de inleiding staat dat de basisregel, conform de norm NEN-EN-IEC 61140, voor de bescherming tegen elektrische schok aangeeft, dat gevaarlijke actieve delen niet bereikbaar mogen zijn en dat bereikbare geleidende delen onder normale omstandigheden en bij het optreden van een enkele fout niet gevaarlijk actief mogen zijn. Dit is gebaseerd op de EN-IEC 61140, een standaard waar Legrand zich wereldwijd aan conformeert. Uit bovenstaande volgt:

  • Er dient bescherming gerealiseerd te worden voor normale omstandigheden. Dit is basisbescherming die beschermd tegen directe aanraking.
     
  • Er dient bescherming gerealiseerd te worden voor de situatie na een enkele fout. Dit is foutbescherming die beschermd tegen indirecte aanraking. In paragraaf 410.3.3 staat dat de volgende beschermingsmaatregelen in het algemeen zijn toegelaten: A. automatische uitschakeling van de voeding (rubriek 411), B. dubbele of versterkte isolatie (rubriek 412), C. elektrische scheiding van de voeding voor 1 elektrisch toestel (rubriek 413) en D. extra lage spanning: SELV en PELV (rubriek 414). Maatregel A wordt in de praktijk het meest toegepast. Dit is ook het geval bij toepassing van 230V contactdozen in metalen wandgoten of energiezuilen.

Toelichting bij gebruik van 230V contactdozen in wandgoten of energiezuilen
In paragraaf 412.1.1. staat beschreven dat de eerste beschermingsmaatregel (basisbescherming) wordt gerealiseerd door fundamentele isolatie. Vertaald naar de toepassing van 230V contactdozen in bijvoorbeeld wandgoot, wordt deze beschermingsmaatregel gerealiseerd door de standaard isolatie om de contactdoos zelf i.p.v. nog een extra benodigde isolatie d.m.v. een inbouwdoos. In dezelfde paragraaf staat beschreven dat de tweede beschermingsmaatregel (foutbescherming) wordt gerealiseerd door aanvullende isolatie. Het is ook mogelijk de basisbescherming EN foutbescherming te realiseren door versterkte isolatie tussen actieve delen en bereikbare delen. Gekeken naar de toepassing van 230V contactdozen in wandgoot, wordt deze beschermingsmaatregel gerealiseerd door de combinatie van wandgoot en deksel om de contactdoos. Samengevat: als 230V direct inklikbare contactdozen zonder inbouwdozen worden toegepast in wandgoten en energiezuilen, voldoen deze aan de voorschriften in de NEN1010.

Er is in de basis dus geen inbouwdoos vereist. Het kan wel zo zijn dat een inbouwdoos gebruikt wordt als aanvullende beschermingsmaatregel. Een aanvullende beschermingsmaatregel kan noodzakelijk zijn in bepaalde bijzondere omstandigheden en/ of ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ruimte met bad, douche, sauna, zwembad of medische ruimtes. Raadpleegt u hoofdstuk 7 van de NEN1010 voor een volledig overzicht.

Inklikbare schakelmaterialen: Mosaic concept

De verbindende factor in onze systemen sinds vele jaren is het direct inklikbare schakelmateriaalconcept Mosaic. Dit schakelmateriaal programma wordt toegepast in zowel kunststof, stalen en aluminium wandgootsystemen, alsook in energiezuilen, vloerdozen en bureauoplossingen. Wij helpen u graag verder omtrent het gebruik van dit soort oplossingen. Mocht u nog vragen hebben over dit ontwerp dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Technische ondersteuning via telefoonnummer 0411 653 111. Of stuur een e-mail naar sales.support@legrand.nl.


Ron Kuijsters Productmanager
Legrand Group Nederland en België
Ron Kuijsters is sinds 1998 werkzaam bij Legrand. Vanaf 2007 werkt hij als productmanager en is in België en Nederland verantwoordelijk voor de productgroep wandgootsystemen.