Optimaal wooncomfort in slimme huizen met Internet of Things

Optimaal wooncomfort in slimme huizen met Internet of Things

14/03/2017 - 16:52

Artikel geschreven door Bouwkennis

De opkomst van Internet of Things (IoT) is inmiddels niet meer te stuiten. Steeds vaker worden woningen voorzien van ‘slimme’ apparaten. Dit zijn devices die met elkaar kunnen communiceren via een internetverbinding, gegevens op kunnen slaan en op basis daarvan gedrag kunnen analyseren en aanpassen. Dat IoT voor installateurs grote gevolgen heeft, is al enige tijd duidelijk. Maar wat is de impact ervan op het woongedrag van consumenten? In dit artikel omschrijven we verschillende voordelen voor deze groep aan de hand van concrete toepassingen.

Domotica

Met de term domotica worden apparaten omschreven die op basis van een draadloze verbinding de kwaliteit van het huishouden kunnen beïnvloeden. Hierbij gaat het niet alleen om de technologie, maar ook om het doel dat deze apparaten hebben: een slimmer en beter leven mogelijk maken. Het aandeel van IoT in huishoudens neemt toe en de verwachting is dat dit de komende jaren nog meer zal stijgen. Slimme devices in huis kunnen de consument verschillende voordelen opleveren. Denk hierbij aan een vergrote veiligheid, meer comfort, energiebesparing, efficiëntie en een betere zorg.

Non-stop veiligheid

Even kijken wie er ’s avonds laat nog aanbelt, is eenvoudig mogelijk met een deurcommunicatie systeem. Met het display voor binnen kan snel bekeken worden wie er buiten voor de deur staat. Ook kan zo toegang tot de woning worden gegeven. Dit kan zelfs via een app op de smartphone. Op vakantie? Via sensoren binnenshuis is op de smartphone de woning voortdurend in de gaten te houden. De verlichting is zelfs af te stellen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Daarnaast is het energieverbruik van de woning in één oogwenk te volgen op een smartphone en zijn op basis daarvan snel aanpassingen te maken. Hiermee kunnen ook kosten bespaard worden.

Levenslang comfort

Andere bekende voordelen van IoT zijn het extra comfort wat slimme apparaten bewoners bieden. Vanaf de bank of luie stoel zijn talloze zaken in huis eenvoudig en snel aan te passen, zoals de verlichting, verwarming of het tijdstip wanneer ’s ochtends de rolluiken openen en iemands favoriete muziek gespeeld wordt tijdens het opstaan. Die voordelen houden consumenten hun leven lang. Wanneer bewoners op leeftijd raken of kampen met fysieke gebreken, speelt IoT opnieuw een belangrijke rol. Door de woning ‘slim’ in te richten, is minder inspanning nodig om langer zelfstandig te kunnen wonen. IoT is daarmee de status van trend al lang voorbij. Het zal structureel impact hebben op de manier waarop we leven.

IoT: innovatie in deurcommunicatie

Internet of Things heeft een invloed op fabrikanten van klassieke elektrische installaties, zo ook op BTicino. Neem nu een systeem zoals deurcommunicatie. Tot voor kort bestond een dergelijke installatie uit een buiten- en binnenunit, die zorgden voor de communicatie van beeld en geluid. Echter, door de binnenpost uit te rusten met een WiFi-communicator kan deze nu ook verbonden worden met het thuisnetwerk. Dankzij een intuïtieve applicatie gebeurt de communictatie niet langer enkel binnenshuis, maar van waar ook ter wereld. Een mooi voorbeeld van een typische IoT-oplossing: verbonden, eenvoudig en een absolute meerwaarde voor de eindgebruiker.