Gemeente Heerlen

Heerlen

Gemeente Heerlen

Klein, dus fijn in nieuwe serverruimte Heerlen

De serverruimte van de gemeente Heerlen was aan een upgrade toe. Binnen het samenwerkingsverband Parkstad Limburg speelt Heerlen op ICT-gebied een voortrekkersrol. Naast de schaalvergroting is de 24/7 online beschikbaarheid van de website voor de burgers belangrijk. Dat stelt hogere eisen aan het datacenter. De stroomvoorziening is met de nieuwe oplossing van All IT Rooms en de 3-fasen UPS van Legrand Nederland nu volledig redundant. Het Keor-T UPS systeem is zuinig en neemt met de interne batterij maar een bescheiden plek in. Prettig in de vaak overvolle serverruimtes.

“Bij de gemeente Heerlen leefde al een tijdje de wens om de stroomvoorziening van de serverruimte van het gemeentehuis te verbeteren”, zegt Ronald Kok, directeur van All IT Rooms. “De gemeente Heerlen is al een aantal jaren een klant van ons en vroeg ons mee te denken over een betere redundantie. Alle acht gemeenten binnen Parkstad Heerlen draaien bovendien mee op de datacenters van Heerlen. Uiteraard is aan dit alles een goede voorbereiding vooraf gegaan. We hebben naar een paar systemen van verschillende leveranciers gekeken."

"Uiteindelijk hebben we voor de UPS-systemen van Legrand Nederland gekozen vanwege de goede prijs- kwaliteitsverhouding. Een belangrijk punt in de keuze is ook dat er maar weinig plek voor een systeem in de serverruimte was. Bij de UPS van Legrand zitten de batterijen intern in de kast en bij concurrerende systemen zitten die extern. Hierdoor is de footprint van het Legrand systeem kleiner. Bij de concurrent zouden we nog een extra kast nodig hebben voor de batterijen, plus de bekabeling van UPS naar batterijen. Dit geeft meer montagewerk en neemt allemaal extra ruimte in, die er eigenlijk niet was.”

Ronald Kok (All IT Rooms) en Danny Snijder (Legrand)

UPS systeem

All IT rooms expert 'live ICT' vernieuwingsoperaties

“De oude situatie had een enkele stroomvoorziening en dus een single point of failure en dat geeft een hoger risico op uitval en maakt de betrouwbaarheid minder. In een draaiende ‘Live ICT’ omgeving, hebben we eerst feed B gebouwd en zijn hierop over geschakeld. Hierna hebben we feed A vervangen en opnieuw ingericht. In de nieuwe situatie zijn beide stroompaden voorzien van een eigen UPS waardoor een 2N oplossing is ontstaan. Hiermee hebben we het datacenter aangepast aan de wens van de gemeente om de beschikbaarheid te verhogen en foutkansen te verlagen. Je hebt deze redundantie nodig voor het geval er een storing komt of je onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren.

Dan neemt de andere voeding het over.” “Wij werken als system integrator met een paar merken”, zegt Ronald. “Minkels is al jaren een vaste partner en dat leidde automatisch tot onze link met Legrand Nederland. Het Keor UPSsysteem bevalt ons goed. Voor Heerlen hebben we de 3-fase UPS met een vermogen van 60 kVA en vijf minuten autonomietijd toegepast. Dit betekent dat de batterij vijf minuten back-up tijd levert.

Dit is voldoende, want er staat ook een aggregaat in Heerlen. Anders hadden we een langere autonomietijd moeten nemen.”

Duurzaam en beheersbaar

“De gemeente had als speciale wens dat de installatie duurzaam zou zijn. De UPS van Legrand is mede gekozen vanwege zijn hoge rendement van 96%. Om dit te garanderen moet het verbruik van de systemen meetbaar zijn. Dit is een klantspecifieke wens en vraagt dus om maatwerk. We hebben een externe kilowattuur meter geïnstalleerd. Het levert de gemeente een grote besparing op. Ze zijn van een decentrale oplossing met zo’n 60 kleine UPS’en naar een centrale oplossing gegaan met één grote UPS voor elk stroompad. Met deze oplossing hebben we een enorme toename van de beheersbaarheid en van de ruimte bereikt, tegen een veel lager energieverbruik.” “Mijn collega Robert Wisseloo (consultant bij All IT Rooms) verstaat de kunst om op een praktische en persoonlijke manier te zorgen dat ons voorstel voor de klant helder en duidelijk is. Onze contactpersoon bij de klant is meestal een systeembeheerder, die niet noodzakelijkerwijs veel verstand van stroomvoorziening heeft. De gemeente was uiteraard kritisch en bezorgd of wij zonder onderbreking van de ICT-voorzieningen deze werkzaamheden konden uitvoeren. Samen met Legrand hebben we het vertrouwen gewonnen van de klant. We hadden een goed, gedetailleerd plan van aanpak gemaakt. We hebben de risico’s benoemd en duidelijk laten zien hoe je die uitsluit. De gemeente kent ons en ook daardoor heb je vertrouwen.” “Ook voor Legrand is het een mooi project”, zegt Danny Snijder, account manager bij Legrand Nederland. “We zijn al enige tijd met de Keor UPS-systemen op de markt. Ieder project is een nieuwe uitdaging voor ons. Legrand Nederland wil de energiedistributie verzorgen van de trafo tot de verdeelkast met railkoker naar gebruikers. Als je continuïteit wilt waarborgen, heb je minimaal een UPS nodig. We zijn voor de installatie altijd op zoek naar betrouwbare partners in deze keten. All IT Rooms is een echt kennisbedrijf, een system integrator."


Parkstad Limburg: maximalisatie door samenwerking

Binnen Parkstad Limburg werken acht gemeenten samen aan een sterkere regio. Speerpunten zijn nieuwe energie, toerisme en recreatie, zorg, financieel-administratieve dienstverlening en de ontwikkeling van het centrum van de regio: Heerlen Centrum als Parkstad Centrum. Het gebied telt 106.000 mensen bij bijna 15.000 bedrijven en  instellingen.

“Door de samenwerking in de regio gaan we ook op ICT-gebied steeds meer standaardiseren.” Aan het woord is Raymond Venrooy, backoffice medewerker Server & Storage. “De gemeente is altijd online bereikbaar voor haar burgers. Hiervoor is een betrouwbare ICT-oplossing essentieel. Je moet een moderne infrastructuur hebben om dit te kunnen garanderen. In Heerlen hadden we een dertigtal server racks. De 60 UPS-systemen waren aan vervanging toe en dat was duurder dan de keuze voor een nieuw centraal systeem. Naast een betere investering, levert een centraal systeem ook een mooiere oplossing qua beheersbaarheid. Uiteindelijk is het puur een rekensom. Van iedere UPS gaat er wel een accu kapot en op een gegeven moment waren we iedere week accu’s aan het vervangen. Dat kan beter, dachten we.”

“Heerlen verzorgt met twee datacenters nu ook de ICT van de andere gemeenten binnen Parkstad. Dit is efficiënter en werkt kostenbesparend bij aanschaf van nieuwe systemen. En door standaardisatie heb je bovendien minder onderhoudskosten. All IT Rooms is een bekende partner voor ons. Het bedrijf heeft het tweede datacenter ook voor ons gerealiseerd. We hebben All IT Rooms een offerte laten uitbrengen naar aanleiding van een programma van eisen dat is opgesteld door onze adviseur Wesselektro. Ze hadden een goed voorstel en ook over de prijs-/kwaliteitsverhouding waren we enthousiast. In je keuze speelt je ervaring uit het verleden natuurlijk ook mee. Dat biedt vertrouwen.”

“We waren nog niet bekend met de producten van Legrand Nederland. Wel van naam uiteraard, maar persoonlijk had ik nog geen ervaring met deze UPS-systemen. All IT Rooms kwam met drie voorstellen van verschillende leveranciers. Legrand Nederland sprong er voor ons uit. We vonden de compactheid van de Legrand producten aantrekkelijk. Dit was bij uitstek geschikt voor de beperkte ruimte die wij beschikbaar hadden. Danny Snijder, accountmanager Legrand Nederland, heeft ook geholpen bij het ontwerp van het systeem. Die steun voelt prettig. De installatie bevalt prima! We zijn er enorm op vooruit gegaan: van de 20ste naar de 21ste eeuw! Zo voelt het! We kunnen de standen nu op afstand uitlezen via het netwerk. Legrand heeft als extra nog kilowattuur meters aan het systeem toegevoegd, compleet en praktisch. Hiermee kunnen wij onze duurzame doelstelling beter beheersen en realiseren. We zijn dik tevreden.”

Raymond Venrooy Parkstad
Raymond Venrooy