Bernhoven Uden

Bernhoven

Bernhoven Uden

Nieuw ziekenhuis voor regionale zorg

Kuijpers installeert “vatenstelsel” Bernhoven

In Uden wordt gebouwd aan een nieuw ziekenhuis, waarin de vestigingen van Oss en Veghel samen verdergaan. Door de concentratie op één locatie wil Bernhoven de zorg efficiënter en gerichter aanbieden. Het ziekenhuis vindt het belangrijk, dat de sfeer straks prettig aanvoelt en past bij de verschillende afdelingen en functies. Kuijpers Centrale Projecten uit Den Bosch heeft de volledige verantwoording voor zowel de E- als W-installatie in het nieuwe ziekenhuis, dat momenteel in Uden verrijst. Legrand levert aan Bernhoven een totaalproject voor de energiedistributie. Het project heeft een sterk regionale oriëntatie en heldere aanpak.

Unieke samenwerking, perfecte realisatie

Ziekenhuis Bernhoven koos voor een unieke samenwerking tussen Hurks van der Linden en Kuijpers, verenigd in Bouwcombinatie Bernhoven vof. Samen met een ontwerpteam waren zij verantwoordelijk voor de bestekken en bouwtekeningen. Ook de onderhoudsfase maakte onderdeel uit van het selectietraject. Voor het ontwerptraject van het project werd een ontwerpconsortium opgericht met architect De Jong, Gortemaker Algra, adviseurs Royal Haskoning en adviesbureau Peutz.

samenwerking Bernhoven
V.l.n.r. Stefan Theelen (Kuijpers), Ron Wolff (Legrand Nederland) en John van Kuringen (Kuijpers)

“Omdat Kuijpers deel was van het bouwteam wat participeerde in het ontwerptraject, was de organisatie in het voortraject al bezig met vragen als ‘is het maakbaar, hoe zit het project in elkaar, wat is het bestek’. Circa 30 mensen waren op een gegeven moment in het ontwerpteam van Kuijpers bezig voor zowel de elektrotechniek als de werktuigbouw. Kuijpers had hierdoor een goede projectaanpak en was de enige die zich volledig kon conformeren aan het project”, zegt John van Kuringen, projectmanager bij Kuijpers. “Kuijpers is realistisch en nuchter en wij gebruiken onze kennis en expertise om bijvoorbeeld een bestek toe te schrijven op een project. Hierbij wordt uiteraard de kwaliteit niet uit het oog verloren.”

“Het is voor Hurks van der Linden en Kuijpers mooi om in de regio een dergelijk project te maken. Dat was ook één van de criteria. De inzet van regionale bedrijven had de voorkeur, gebruik maken van regionale onderaannemers en natuurlijk een regionale leverancier, Legrand Nederland uit Boxtel.”

Het zucchini railkokersysteem is compact en veilig

“Vorig jaar na de bouwvak zijn we gestart in Uden. De eerste paal ging op 22 september de grond in”, zegt John van Kuringen, projectmanager bij Kuijpers. “In 2009 hebben we al meegedaan aan de inschrijving. Het projectverloop is voorspoedig. We zitten keurig op planning en we gaan in november 2012 opleveren.”

Selectieproces
“Het project kent een strakke organisatie en projectaanpak en niemand heeft iets cadeau gekregen”, vervolgt John. “In de eerste voorrondes kwam Kees Hertogs van Legrand Nederland met een goed verhaal over de P31 kabeldraagsystemen. Dit was deel van een uitgebreid selectieproces met verschillende partijen. Legrand heeft heel goed naar ons geluisterd en veel energie gestoken in het vertalen van onze wensen naar een oplossing op maat voor Bernhoven”, zegt John.

Railkoker
“We hebben hier te maken met zes gebouwen, waarvan er in drie een eigen energievoorziening is. Hierdoor kwam het Zucchini railkokersysteem in beeld als ideale oplossing”, zegt Stefan Theelen, projectleider bij Kuijpers. “De andere gebouwen worden vanaf de railkoker gevoed. Hierdoor is er weinig energieverlies. Het Zucchini railkokersysteem is compact en veilig”, zegt Stefan. “Voor de railkoker en daarna voor de schakel- en verdeelinrichtingen moest Legrand Nederland overigens gewoon weer meedoen in de selectieprocedure. Het zijn allemaal aparte trajecten geweest. Natuurlijk had Legrand wel het voordeel dat ze al op het project aanwezig waren en daardoor goed konden aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever.”

Offertetraject
“We zijn erg tevreden over de samenwerking met Ron Wolff, projectleider bij Legrand”, zegt Stefan. “Hij is ons vaste aanspreekpunt bij Legrand Nederland. Als je kijkt hoe intensief betrokken hij is, al vanaf het offertetraject! We komen met ideeën en als er een vraag is, gaat Ron overleggen. Daar rolt steeds de beste optie uit. Legrand heeft ook goed gekeken welke ruimte beschikbaar is en hoe we die het best kunnen inrichten. Kan er nog uitbreiding bij in de toekomst en kan iedereen er dan nog goed bij voor het aansluiten en het onderhoud? Echt heel degelijk de voorbereiding.”

Samenwerking
“Alle productonderdelen zijn bij Legrand op elkaar aangesloten, zo wordt het een overzichtelijk, mooi geheel. Hierdoor kunnen we goed doorwerken. De betrokkenheid is voor mij ook een belangrijk aspect. We hebben echt een samenwerking. We hebben elkaar goed leren kennen. Iedereen voelt zich verantwoordelijk”, aldus Stefan. “Kuijpers heeft daar ook bewust tijd en energie in gestoken. Elektrotechnische groothandel Hagemeyer heeft de verdelers van Legrand laten bouwen door Prototaal. Dat liep ook prima.”

“Kuijpers is een professionele technische dienstverlener met 800 medewerkers, zegt projectmanager John van Kuringen. “Wij verzorgen alle technische installaties in gebouwen en industrie - evenals het onderhoud daarvan – zodat zij jarenlang voldoen aan de gestelde eisen. Kuijpers is een familiebedrijf. We profileren ons door klantgerichtheid, milieuvriendelijke en energiezuinige oplossingen en innovatie”, zegt John trots. Kuijpers is in 1927 opgericht. Het bedrijf heeft vestigingen in Arnhem, Den Haag, Helmond, ‘s-Hertogenbosch, Roosendaal, Tilburg en Utrecht."

John van Kuringen
John van Kuringen