Castellum Hoge Woerd

Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd

In opdracht van de gemeente Utrecht bouwt aannemer WBC een Romeins fort bij Utrecht op de Hoge Woerd aan de Leidsche Rijn. Geïnspireerd door het Romeinse Castellum dat hier 2.000 jaar geleden stond, tekende Architecten bureau Skets het ontwerp met wallen en een binnenterrein. Castellum gaat plaats bieden aan verschillende bedrijven en een breed programma bieden vo l cultuur,natuur , educatie en archeologie. Blokzijl TCL voert een totaalopdracht uit met alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Legrand Nederland leverde het kabeldraagsysteem en de verdelers.

Startdatum project: 04-2014
Oplevering project: 04-2015

Toegepaste producten Legrand:

350 meter thermisch verzinkte kabelgoot (300 breed)
10 verdelers 630 A (1 hoofdverdeler en 9 onderverdelers)

Peter Kappinga (Legrand) en Perry Jesterhoudt (Blokzijl TCL)

 Woerden herbergt de restanten van een Romeins Castellum, ofwel legerkamp. In het begin van onze jaartelling was dit één van de militaire versterkingen op de oever van de Rijn, die de noordelijke grens van het Romeinse rijk moest bewaken. Het monument opgraven gaat teveel in de papieren lopen. Daarom heeft de Gemeente Utrecht ervoor gekozen het monument te ‘bewaken’ door er een nieuw Castellum omheen te bouwen. De zes meter hoge en brede wal is met hout bekleed en loopt rondom een rechthoekig binnenterrein van circa 90 x 100 meter. Net zoals de Romeinse soldaten dat 2.000 jaar geleden deden, kunnen bezoekers op de wal lopen en tussen de kantelen door kijken naar wat zich buiten afspeelt. Binnen in de wallen en de gebouwen komen tal van educatieve ruimten, naast expositieruimten, dierenverblijven, horeca en commerciële ruimten. In het grote paviljoen komt een theater met 260 zitplaatsen en een archeologiemuseum met het Romeinse schip dat in 2003 in De Meern werd opgegraven en nu is gerestaureerd.

 “Wij hebben hier een grote opdracht gekregen”, zegt Perry Jesterhoudt, projectmanager bij Blokzijl TCL. “We verzorgen hier alle E- en W-installaties. Omdat we beide disciplines in huis hebben, krijgen we vaak van dit soort grote opdrachten. Het is een flink project van ruim 2 miljoen euro. Ook qua meters is het groot, 6.000 m2 . De gemeente wilde dat minimaal 5% van de montageuren door leerlingen van het ROC zouden worden ingevuld. Alle bouwpartijen zetten hier nu leerlingen in, die voor hen stage lopen. Een mooie ervaring voor jonge mensen, maar voor ons wel extra pittig. Want het is hier allemaal maatwerk, dat is al een uitdaging op zich. Ik heb gelukkig persoonlijk wel wat ervaring met dit soort historische projecten. Het spoorwegmuseum in Utrecht is in het verleden één van mijn projecten geweest.”

Veel partijen

 “Er komen hier vier afdelingen van de gemeente Utrecht te zitten en zes andere huurders. Alle huurders hebben hun eigen wensen en toepassingen. Je moet met veel partijen praten. Er zijn kantoren, maar ook paardenstallen. Je moet dus overal aan denken. Mest van paarden is agressief, hier komen ammoniakdampen door vrij. Dus we hebben gekozen voor de thermisch verzinkte kabelgoot van Legrand”, zegt Perry. “Gelukkig weet ik dat ik op Peter Kappinga, account manager van Legrand Nederland, kan rekenen. We kennen elkaar al 26 jaar en hebben al heel wat projecten gedaan.”

“Het is ook een energiezuinig gebouw. Daar hoefden die Romeinen allemaal nog niet over te denken! Wij hebben een duurzame palletkachel geleverd met een bronkoppeling voor verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw mag dan een historische uitstraling hebben. Het is hypermodern.

De verlichting is bijvoorbeeld compleet centraal geregeld. De laatste die ‘s avonds weg gaat, moet met een druk op de knop alles kunnen uitschakelen via het gebouwbeheersysteem. Dat maakt het werk hier bijzonder. Het is een uniek, publiek project met een historisch sausje. Je voelt je na afloop extra trots dat je zo’n project hebt mogen maken”, besluit Perry.