Courtyard by Mariott hotel

Courtyard Mariott hotel

Courtyard by Mariott hotel

Een duurzaam en uiterst veilig hotel

Met een totale oppervlakte van 8.950 vierkante meter, 176 kamers, vier grote vergaderruimten, twee boardrooms en een breed scala aan horecavoorzieningen is het nieuwe Courtyard by Marriott hotel een grote aanwinst voor de bezoekers van Atlas ArenA Amsterdam. Het door Architekten Cie. ontworpen bouwwerk is het eerste hotel in Nederland met een BREEAM-NL-certificaat. Daarnaast is binnen het in juni 2015 geopende onderkomen hoog ingezet op het creëren van een zo groot mogelijke veiligheid van de gasten.

TES Installatietechniek, verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de realisatie van alle binnen het hotel aanwezig elektrotechnische installaties, voldeed op perfecte wijze aan de gestelde duurzaamheids- en veiligheidseisen. “Het gehele gebouw is voorzien van LED-verlichting en energieverlagende installaties”, zegt Robert Feenstra, operationeel manager binnen TES. “Daarnaast hebben we diverse technische sturingen bedacht die voorkomen dat de verwarming, koeling en verlichting op de hotelkamers onnodig in werking worden gesteld. Alles gaat aan of uit op basis van aan- of afwezigheid van de gast. Verder stelt BREEAM dat de gebruiker invloed moeten kunnen uitoefenen op de installaties. Daartoe is bij de receptiebalie een paneel geplaatst, waarmee alle installaties handmatig kunnen worden bediend.”

Mariott Hotel

Nadat Marriott de zeer strenge veiligheidseisen had gedefinieerd, zorgde TES voor een vlekkeloze vertaling naar de praktijk. “De eisen op het gebied van veiligheid lagen zelfs nog op een hoger niveau dan wat in Nederland verplicht is”, vertelt Robert Robbemond, engineer bij TES Installatietechniek. “Daarin lag voor TES in samenspraak met de adviseur een geweldige uitdaging, zowel tijdens het ontwerp als de realisatie van de veiligheidsinstallaties.” Naast de toegepaste noodverlichtings- en ontruimingstechnieken noemt Robbemond de voorzieningen die in het geval van brand erger moeten voorkomen. “Zo zijn er onder meer elektrische ramen geplaatst die bij brand automatisch opengaan. Tegelijkertijd zorgen speciale ventilatie-installaties ervoor dat rook heel snel van de verdiepingen naar buiten toe wordt afgevoerd.”

lobby Mariott hotel

Kabeldraagsystemen, railkokersystemen en verdelers

Bij de bouw van het Courtyard by Marriott hotel op Atlas ArenA Amsterdam is flink beroep gedaan op de kennis, kunde en producten van Legrand Nederland. “Wij hebben opdrachtgever TES Installatietechniek geadviseerd over de best passende kabeldraagsystemen, railkokersystemen en verdelers”, vertelt Kees Hertogs, verkoopleider Groothandel en Installateur, van Legrand Nederland. “Vanuit onze eigen fabriek, maar ook via verschillende partnerbedrijven hebben we de producten vervolgens geleverd.”

“We hebben heel goed gekeken welke tracés zich het best lenen voor railkokersystemen en waar beter kabeldraagsystemen voorzien konden worden”, vertelt hij. “De railkokers zijn door onszelf gemonteerd, omdat deze systemen redelijk complex zijn qua maatvoering en engineering. Voor de montage van de kabeldraagsystemen hebben wij advies uitgebracht aan de installateur. De verdelers ten slotte zijn gebouwd en gemonteerd door een paneelbouwer, waarmee wij vaker samenwerken.” Legrand hield hierbij een vinger aan de pols, omdat optimale afstemming van de verschillende systemen een must is voor een goede werking, vertelt Hertogs. “Ditzelfde geldt voor de deurcommunicatie, waarvan wij ook een stukje voor onze rekening hebben genomen."

Het Courtyard by Marriott hotel is niet het eerste project dat Legrand voor TES Installatietechniek uitvoert. Recent werd bijvoorbeeld ook het Stadhuis in Venlo opgeleverd, waarbij Legrand Nederland naast de kabeldraagsystemen, railkokersystemen en verdelers ook het datamateriaal inclusief Minkels oplossingen leverde.