Restaurant Noble

chalet Royal

Restaurant Noble

Bticino My_HOME: chique design voor topklasse locatie

Al meer dan honderd jaar is de imposante villa Chalet Royal het toonaangevende gezicht bij de toegangsweg tot Den Bosch. Het pand stond echter leeg en was toe aan een flinke opknapbeurt. Een jaar geleden sloten vier investeerders uit Den Bosch de handen ineen om Chalet Royal nieuw leven in te blazen. Installatiebedrijf Maréchal kreeg de opdracht om de elektrotechnische installatie in de galerie, het hotel en restaurant te verzorgen. BT icino My Home met Livinglight schakelmateriaal voelt zich prima thuis in deze luxe omgeving.

“De investeerders zochten een installatiebedrijf uit Den Bosch voor deze opdracht”, zegt Rob Maréchal, eigenaar van Maréchal Elektro. zinnen aanpassen in: “We hebben onszelf op dit project ingeschreven. Ik wilde dit project graag doen. Voor ons is het een prestige project. Onze bedrijfsnaam op het bord van uitvoerders, dat is goede reclame! En het is ook een erg mooi project geworden. Ook naar de investeerders toe hebben we ons met dit project goed kunnen profileren als deskundig en hardwerkend bedrijf.”

Jan Schipper (Legrand), Rob Maréchal (Maréchal Elektro)

Grootscheepse verbouwing

“De opdracht was om de elektrotechnische installatie in de kunstgalerie, het hotel en restaurant te verzorgen, inclusief de brandmeld- en alarminstallaties. Dit laatste hebben we samen met een partner gerealiseerd. Het was een grootscheepse verbouwing. Aan het bestaande pand is een stuk nieuwbouw gekomen voor de galerie. Het middelste gedeelte is het hotel van BrandLoyalty. Zij hebben hun kantoor aan de andere kant van het verkeersplein. Ze hebben doorlopend internationaal bezoek, dat ze goed willen huisvesten. Een eigen hotel bijna naast de deur is dan ideaal. In het voorste gedeelte zit het restaurant met chef-kok Edwin Kats. Het geheel is iets bijzonders geworden. Het loopt goed. De vier investeerders hebben dan ook een sterk netwerk. Het is daar goed eten in een fijne sfeer met een mooi glas wijn.”

Goede afstemming met domotica

“Voor de uitvoering van de elektrotechnische installatie heb ik voor BTicino gekozen”, zegt Rob. “Het My Home domoticasysteem van BTicino en het schakelmateriaal Livinglight passen perfect bij het interieur en de behoefte van de klant. In het restaurant zijn scenario’s ingesteld voor de verschillende momenten van de dag, zoals de lunch en het diner. Aanvankelijk kregen we een lichtplan aangedragen met zoveel knoppen, toeters en bellen dat het geen goed geheel meer kon worden. Toen heb ik zelf voorgesteld om naar een domoticaoplossing te gaan. Nu gaat bij inbraak niet alleen het alarm af, maar gaat ook direct alle verlichting aan. Er is een koppeling met het toegangsbeheer van het hotel met kaarthouders. De kamers worden door de kaart in de kaarthouder te steken vrijgegeven voor elektra gebruik, ook vanuit energiebeheer oogpunt is dit een goed idee.

Al het gebruik is goed doordacht op elkaar afgestemd, zonder energie te verspillen en toch het gevoel van comfort en luxe te garanderen!” “Voor ons was dit een nieuw project. We deden nog niet zo veel met domotica. Ik was op zoek naar een domoticasysteem dat een lagere instap had en dat mij wel de functionaliteit en professionaliteit kon garanderen, maar niet direct in het hoge segment zat. Mijn keuze voor My Home heeft ook alles te maken met de ondersteuning van Legrand Nederland. Mijn accountmanager Jan Schipper en technisch adviseur Marcel Bonten zijn heel enthousiast en helpen je met alle vragen. Het design van BTicino speelt ook mee. Het oogt net wat anders, dat Italiaanse design. Het project is goed verlopen met een eindresultaat om trots op te zijn”, aldus Rob.

Verbouwde chalet Royal: culinair droompaleis

Sterren chef-kok Kats ontving afgelopen september de eerste gasten in het volledig verbouwde Chalet Royal. Het pand is eigendom van het Brabantse ondernemerskwartet Robert van der Wallen, John Groenewoud, Bert Kersten en John van Deursen. In het gebouw zijn behalve restaurant Noble, ook galerie Mark Peet Visser en tien hotelkamers (voor genodigden) gevestigd.

De familie Rouppe van de Voort liet de villa in 1906 bouwen. In 1927 doopte toenmalig eigenaar de villa ‘Chalet Royal’. In de loop van de geschiedenis maakte Chalet Royal naam als kweekvijver van getalenteerde koks. Bekende namen die in Chalet Royal werkzaam zijn geweest, zijn onder andere de meesterkoks Cas Spijkers, Toine Hermsen, Peter Willems en talent François Geurds. Chalet Royal heeft gedurende 75 jaar een aantal beroemde gasten mogen verwelkomen, onder wie het Belgische koningspaar Albert en Paola en koningin Juliana en prins Bernhard, die in de befaamde wijnkelder hun eigen, speciale wijn hadden staan.

Elektrotechnisch installateur Maréchal is een echt familiebedrijf, bekend in Den Bosch en omstreken. De onderneming is centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar op het kruispunt tussen de grote verkeersaders A2 en A59. Maréchal staat open voor installatiewerken in de volle breedte. Bedrijfshallen zijn een specialisatie, maar de onderneming verzorgt ook het onderhoud en verbouwingsprojecten van bijvoorbeeld de WE-winkels in Zuid-Nederland, Grasso, S.P.S. en Wemo in Den Bosch.

Het bedrijf heeft al een knappe geschiedenis om op terug te kijken. Maréchal senior startte in 1982 een installatiebedrijf met zijn toenmalige compagnon. Ruim tien jaar later scheidden de wegen en zette Maréchal senior het werk voort vanuit een eigen onderneming. Zijn zoon Rob Maréchal nam in 2011 de zaak van zijn vader over. Maréchal telt elf medewerkers. Groter groeien is geen vereiste, zo blijft de sfeer van familiebedrijf gewaarborgd. “We zitten hier prima in een prachtig pand, dat we zelf letterlijk met eigen handen hebben opgebouwd.”

Arbeidsintensief

“Ik wil vooral onze automatisering verder gaan doorvoeren. Dat betekent ‘groei’ voor mij. Hierdoor kan ik meer tijd vrijmaken voor relatiebeheer”, zegt Rob. “De trend op dit moment zijn de kleinschaligere projecten, maar die blijven net zo arbeidsintensief als de grote projecten. We hebben daarnaast een aantal grote klanten, voor wie we het onderhoud verzorgen. Maar verbouwingen binnen een grote straal om Den Bosch zitten traditiegetrouw ook in onze portfolio.”