De Kaap

De kaap

De Kaap

Bouw parkeergarage en woningen in het centrum van Hoogeveen

Een van de grootste bouwprojecten in het noorden van Nederland draagt met trots het predicaat: De Kaap. Naast een parkeergarage voor 480 auto’s, komen op De Kaap 30 aanleunwoningen voor de Noord-Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ), 38 sociale huurappartementen voor Woonconcept, 17 koopappartementen en 8 koopwoningen (Central Parc). Begin juni 2017 staat de oplevering gepland. Ook Legrand Nederland levert hier een bijdrage.

Wilco de Lange (Linde Kroon Elektrotechniek) en Jan Willem Wentink (Legrand)

Key facts

Startdatum project: 08-2016
Oplevering project: 02-2017

1.690 m P31 kabelgoten
30.000 m Databekabeling CAT6a

Toegepaste producten Legrand:

P31 Kabeldraagsystemen
GWO Snap-on wandgoten
Mosaic schakelmateriaal
LCS2 datanetwerk
Minkels serverkasten

Het zijn de laatste loodjes. Twee maanden voor oplevering wordt er met man en macht gewerkt aan de afwerking van dit bijzondere bouwproject. In het hart van Hoogeveen verrijst een ‘dorp op zich’ met diverse woongebouwen, een parkeergarage en een prachtige ‘binnentuin’. Detail: de tuin vormt tevens het dak van de parkeergarage. Accountmanager Jan Willem Wentink van Legrand Nederland en projectleider Wilco de Lange van Linde Kroon Elektrotechniek bv uit Dedemsvaart verzorgen vandaag een rondleiding door het nieuwe complex, waaraan diverse partijen een bijdrage leverden. WVG Ontwikkeling bedacht het geheel als ontwikkelaar, AAS tekende voor de bijzondere architectuur, terwijl Trebbe als aannemer de regie op de werkvloer voert. De installaties worden verzorgd door Löwik Installatietechniek (voornamelijk W-installaties) en Linde Kroon Elektrotechniek (E-installaties).


Problemen funderingspalen

In de bouwkeet kijken we eerst naar het ‘totale plaatje’. Het ‘grootste bouwproject in het noorden van Nederland’, zoals dit project regelmatig bestempeld wordt, stond flink in de belangstelling. Niet alleen met goede berichten. De bouw lag enkele maanden stil vanwege problemen aan de funderingspalen. “Maar die zijn inmiddels opgelost. Ondertussen draait de bouwmachine hier - zoals je ziet - weer op volle toeren”, zegt Wilco de Lange. Op deze locatie komt veel samen. Naast de gemeentelijke parkeergarage wordt het bestaande Park Dwingeland op deze plek opnieuw ingericht en zelfs uitgebreid over de garage heen. Daaromheen staan de verschillende gebouwen. Zoals het Jannes van der Sleedenhuis, met aan- en inleun appartementen. Waar mensen zelfstandig kunnen wonen, maar ook een beroep kunnen doen op ondersteuning. De zeventien koopappartementen worden uitgevoerd in verschillende types en met de mogelijkheid van extra kamers. De acht parkwoningen zijn ruim en kunnen door de koper naar wens worden ingericht. Park Dwingeland vormt de uitvalsbasis van deze woningen. Tenslotte zijn er bedrijfsruimten te huur op de begane grond van het Jannes van der Sleedenhuis, aan Het Haagje

Verschillende installaties

Voor Linde Kroon Elektrotechniek was het een bijzonder project. Wilco de Lange: “Hier komen verschillende technieken samen. Dat heeft te maken met de verschillende bewoners en gebruikers. Van de woningstichting, zorginstelling en gemeente die de parkeergarage gaat exploiteren tot huurders en kopers. Dat betekent meteen dat er ook verschillende installaties wenselijk zijn. In de zorgappartementen is domotica toegepast en het gehele complex is - waar mogelijk - duurzaam. Er komen straks ook zonnepanelen op.”

CAT6A netwerk

De nieuwe ondergrondse parkeergarage is uitgerust met KNX-schakeltechnieken. De gebouwen krijgen overal led verlichting. Linde Kroon Elektrotechniek tekende voor alle elektrotechnische bekabeling, de sterkstroominstallaties, de communicatie- en beveiligingsinstallaties, het universele bekabelingsnetwerk, schakelmaterialen, verdeelkasten, verlichtingsinstallaties, brandmeld- en ontruimingsinstallaties en hoogwaardige data-installaties in de vorm van een CAT6A netwerk.

Energieconcept, dochteronderneming van Woonconcept, zorgt dat er zonnepanelen gelegd worden en Van Breda Zorgalarmering realiseert voor NNCZ de zorginstallaties, zoals dwaaldetectie, dect telefonie en oproepfuncties. De parkeerkelder krijgt een geavanceerd parkeerbeheersysteem van Scheidt en Bachmann. Daar vind je tevens de gebouwbeheersystemen. Met dank aan de adviezen van Legrand Nederland. Wilco de Lange: “Wij verzorgen daarvoor de bekabeling, tussenpanelen en het aansluiten daarvan.” Als we door het gebouw lopen ontdekken we veel producten van Legrand. Jan Willem Wentink: “De P31 kabeldraagsystemen, GWO Snap-on wandgoten met Mosaic schakelmateriaal en het LCS2 datanetwerk zijn van ons. En via onze dochteronderneming Minkels zijn de serverkasten geleverd.”


BIM als basis

Het hele project is volgens Wilco de Lange ook bijzonder omdat het BIM gemoduleerd is. “Linde Kroon werkt al sinds 2010 met verschillende ketenpartners aan BIM-processen; dit is voor ons één van de grootste projecten. Hier komen kabelgoten, luchtbehandeling en riolering samen. Een spannend, omvangrijk en uitdagend proces. Je leert altijd en overal. Hier ook, maar het is goed verlopen.”
Als technische hoogstandjes noemt Wilco de Lange de schakeltechniek in de parkeerkelder en de data-installaties. “Het beste van het beste. Daarnaast zijn de ruimtes klein en moet je creatief zijn om de serverkasten op te kunnen bouwen. Legrand en Minkels hebben daarin meegedacht. Ik ben trots dat het allemaal past.” Naast de E-installaties is er op het gebied van duurzaamheid gekozen voor een duurzame ‘warmte koude opslag-installatie’ (WKO), waar alle appartementen op aangesloten zijn. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm water. Het werkt als volgt: in de winter is er een overschot aan kou, die in de zomer goed gebruikt kan worden voor koeling. De zomerzon levert op haar beurt warmte, die in de winter handig is voor verwarming. Bij deze installatie wordt de bodem gebruikt als een soort accu om deze koude en warmte op te slaan


Koopwoningen zonder terras

Acht zogenaamde parkwoningen maken deel uit van plan De Kaap Hoogeveen. Opvallend is dat de woningen ruim zijn en dat bewoners via verschillende indelingsvarianten de door hen gewenste plattegrond kunnen kiezen. Een mooie woning is meestal voorzien van een tuin. Deze keer niet. De woningen krijgen er een heel park bij. Park Dwingeland fungeert als achtertuin. Dus niet schoffelen of grasmaaien, maar alleen genieten van de natuur en een heerlijk groot terras. De binnenstad van het gezellige Hoogeveen ligt ook al op loopafstand. Wel de lusten, niet de lasten. Zo kan het ook!


kabelgoten

De kengetallen voor het project De Kaap zijn indrukwekkend

Linde Kroon Elektrotechniek leverde in totaal 1.690 meter aan kabelgoot. Allemaal afkomstig van Legrand Nederland. Voor de ongeveer 750 CAT6a data-aansluitpunten is 30.000 meter CAT6a bekabeling aangelegd. Wilco de Lange (Linde Kroon): “Om de verschillende gebouwen met elkaar te verbinden, zijn glasvezelkoppelingen aangelegd, gebruikmakende van het Legrand LCS² netwerk. De diverse ruimten van de complexen zijn voorzien van het slimme wandgoten concept GWO Snap-on. Alle complexen zijn volledig voorzien van led verlichtingsarmaturen. Op de daken van de verschillende gebouwen worden zonnepanelen gelegd.”

kabelgoot
kabelgoot