Alles draait om flexibiliteit bij JC-electronics

JC-electronics

Alles draait om flexibiliteit bij JC-electronics

40 kilometer datakabels

Door haar stormachtige groei was JC-Electronics op zoek naar een flexibele indeling voor het nieuwe pand in het Groningse Leek. Er werd daarom gekozen voor het modulaire Zucchini railkokersysteem. “We werken vanuit het plafond”, zegt directeur Jannes Cruiming. “Als er een nieuwe afdeling bijkomt, dan kunnen we vanuit het railkokersysteem eenvoudig nieuwe aansluitingen maken.”

Startdatum project: 01-2016
Oplevering project: 04-2017

Toegepaste producten Legrand:

Zucchini LBplus railkokersysteem
LCS² CAT6a databekabeling
Mosaic schakelmateriaal
Minkels serverkasten

V.l.n.r.: Ferry Dekker (Dekker-Struik Installatietechniek) en Jan-Willem Weintink (Legrand)

JC-Electronics in het Groningse Leek maakt een indrukwekkende groei door. Met 130 werknemers werd in april van dit jaar het nieuwe pand op industrieterrein Leeksterhout betrokken. Inmiddels zijn we nog geen half jaar verder of er zijn alweer dertig nieuwe techneuten aangetrokken door het bedrijf, dat zich bezighoudt met het refurbishen van industriële elektronica. Oftewel het professioneel opknappen en verbeteren van gebruikte elektronica, bedoeld voor industriële klanten over de gehele wereld.

Werk is er genoeg bij JC-Electronics. Directeur Jannes Cruiming daarover: “Als zich morgen twintig nieuwe werknemers melden, die direct inzetbaar zouden zijn, dan hebben we daar werk voor. Voor de databekabeling en energiedistributie van het pand waren we dan ook op zoek naar een flexibel systeem. We hebben nu vier afdelingen. Maar als we een volgende productielijn willen opstarten moet dat eenvoudig kunnen. Dit kan nu door nieuwe aansluitingen te maken op het flexibele railkokersysteem dat door het gehele pand is aangelegd.”

Flexibiliteit

Dekker-Struik Installatietechniek, met vestigingen in Groningen en sinds kort ook in Assen, is verantwoordelijk voor de installatie van het raikokersysteem. “Het was een bestaand pand en in eerste instantie zou het gaan om een paar datakabels”, zo herinnert directeur Ferry Dekker zich het eerste gesprek met JC-Electronics. “Gaandeweg is het project steeds groter geworden. Belangrijkste wens van de klant was die flexibiliteit”.

Hiervoor zijn op de begane grond en op de eerste verdieping in totaal twaalf lijnen van 60 meter LBplus railkoker geïnstalleerd, waarbij op willekeurige locaties aftakkasten geplaatst kunnen worden. Verder is er in totaal 40 kilometer extra aan datakabels geïnstalleerd en zijn er 600 dataaansluitingen geplaatst door middel van consolidatiepunten, waardoor er een flexibele opzet is gecreëerd. Jannes Cruiming: “Bij die eerste gesprekken hadden we ook nog helemaal geen idee hoe we het pand en de verschillende afdelingen zouden gaan indelen. We wilden ook de mogelijkheid hebben om als het in de praktijk niet zou werken, alles helemaal weer op de kop te gooien en het anders in te richten. Daarnaast hebben we dit pand op de groei gekocht. Als er straks productielijnen bijkomen, dan moeten die ook eenvoudig op het railkoker- en datasysteem worden aangesloten. Wat dat betreft werken wij vanuit het plafond. Er kan nu heel eenvoudig een nieuwe aansluiting worden ingeprikt.” LBplus railkoker bestaat uit een combinatie van laagspanningsrails en databekabeling.

Meedenken

De nieuwe locatie van JC-Electronics bestaat uit twee bestaande panden die nu aan elkaar gekoppeld zijn door middel van een uiterst modern ingericht restaurant voor het eigen personeel. Jannes Cruiming vertelt dat hij voor de verbouwing contact heeft gezocht met de vroegere aannemer en architect van het pand. Via de aannemers werd Dekker-Struik Installatietechniek betrokken bij het project.

“Van de installatie in de beide gebouwen stond helemaal niets op papier”, vertelt Ferry Dekker. “Dat is geen ideale situatie. Daarom was het ook heel belangrijk dat we goed meedachten met de klant.” Dat laatste deed Legrand Nederland. Omdat er door het hele pand al bestaande bekabeling aan de plafonds hing - onder andere voor de verlichting - moest het Zucchini railkokersysteem zodanig worden bevestigd dat het precies past tussen het plafond en de overige kabels. “We hebben speciale, verkorte beugels gebruikt, die daarvoor zijn gemaakt op onze afdeling Engineering Support”, zo vertelt accountmanager Jan Willem Wentink van Legrand Nederland.

Dekker-Struik Installatietechniek werkt sinds vier jaar veel met Legrand. Naast het Zucchini railkokersysteem werden voor het project in Leek ook de serverkasten van Minkels (onderdeel van Legrand) gebruikt. Ferry Dekker daarover: “Legrand is een betrouwbare partner in de levering van de producten. Daarnaast denken ze met je mee. Vooral dat advies speelt voor ons een heel belangrijke rol. Voor dit project bij JC-Electronics hebben ze bijvoorbeeld ook berekend hoeveel railkokersystemen we nodig hebben. Ze leveren dus echt maatwerk en ontzorgen ons op dat gebied.”

Minkels serverracks

Goede basis

Ontzorgen is ook wat JC-Electronics bij haar klanten doet. “Als bij een fabriek een machine stil komt te staan, dan is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer nieuwe onderdelen voor het besturingssysteem in huis hebben, waardoor alles weer kan draaien. Daar zorgen wij voor!”, legt Jannes Cruiming uit. Eenzelfde instelling verwachtte hij ook van Dekker-Struik bij de installatie van de databekabeling van het gebouw. “Als klant wil je ontzorgd worden. Onze vraag was een flexibel systeem. Zoiets moet je aan een professional overlaten. We hebben Dekker-Struik Installatietechniek daarbij alle ruimte gegeven om na te denken over een oplossing waarmee we ook de toekomst in kunnen. We hebben dit pand op de groei gekocht en dan is het belangrijk dat je nu een goede maar ook flexibele basis legt.”

Zucchini Modulair Concept

Met het Zucchini Modulair Concept maakt u gebruik van producten voor Low Power (serie LBplus) en Medium Power (series MS en MR). Binnen deze productseries gaat het om rechte elementen, aftakkasten en diverse accessoires. Voor deze producten binnen het Zucchini Modulair Concept garandeert Legrand Nederland een levertijd voor het complete project van tien werkdagen. Uiteraard kunt u ook producten blijven bestellen, die niet behoren tot het Zucchini Modulair Concept. Dan doen wij er natuurlijk ook alles aan doen om de door u gewenste levertijd te realiseren. Kijk voor meer informatie op: www.ecataleg.nl en download de ZMC Calculator en bereken ook uw voordeel!

Kantoor JC electronics
Jannes Cruiming (JC-Electronics)

JC-Electronics duikt in gat in de markt: refurbishen industriële elektronica

JC-Electronics heeft zich gespecialiseerd in de inkoop, verkoop en reparatie van industriële elektronica. “Fabrikanten van besturingssystemen brengen hun producten vaak maar een beperkt aantal jaren op de markt. Daarna geven ze nog wel een aantal jaren garantie, maar dan komt er vaak weer een nieuwe lijn. In dat gat zijn wij gesprongen. Wij zijn als het ware het verlengstuk van heel veel leveranciers en zorgen ervoor dat industriële elektronica ook daarna blijft doordraaien”, aldus Jannes Cruiming.

JC-Electronics werkt wereldwijd en heeft klanten in maar liefst 115 verschillende landen. “Wij kopen industriële elektronica op, maar het belangrijkste wat wij hier doen is het refurbishen van deze elektronica. Oude HMI’s en PLC’s repareren we niet alleen. We verbeteren ze zelfs. De producten worden ook door ons schoongemaakt en in een mooie nieuwe doos verpakt. Ze zijn dus weer als nieuw. Niet alleen op het gerepareerde onderdeel, maar op het totale product geven we dan weer 12 maanden garantie.”