Driegasthuizengroep

Sint Peters gasthuis

Driegasthuizengroep

Renovatie monumentaal kantoor

 In mei zal de DrieGasthuizenGroep haar hoofdkantoor verplaatsen naar het monumentale Sint-Petersgasthuis in het centrum van Arnhem. Het middeleeuwse pand aan de Rijnstraat wordt gereedgemaakt als kantoorruimte. Het pand, waarvan het oudste deel stamt uit het einde van de veertiende eeuw, wordt volledig gerenoveerd. Er wordt daarbij goed gekeken naar het binnenklimaat, verlichting en de duurzaamheidaspecten.

Startdatum project: 09-2014
Oplevering project: 07-2015

Toegepaste &producten Legrand:

Soluflex verhoogde kabelvloersysteem met vloerdozen
P31 kabelgoten
Ladderbanen
GWO Snap-on wandgoten
Mosaic schakelmateriaal
LCS2 datanetwerk
Schakel- & verdeelinrichting

Monumentale verbouwing

 “De DrieGasthuizenGroep is een vaste relatie van ons”, zegt Marcel Leenders, hoofd bedrijfsbureau bij Kuijpers in Arnhem. “We verzorgen alle elektrotechnische en de werktuigbouwkundige installaties. De kracht van Kuijpers is dat we een totaalinstallateur zijn, waardoor je alle disciplines kunt aanbieden en dat je dus integraal kunt bouwen. De DrieGasthuizenGroep heeft verschillende locaties, waar wij het onderhoud voor verzorgen. Daarom werden wij ook uitgenodigd om een offerte uit te brengen. Maar door een onderbouwd plan van aanpak en uiteraard een marktconform aanbod, is ons de opdracht gegund.”

Monumentaal pand in Arnhem

Het monumentale Sint-Petersgasthuis in de binnenstad van Arnhem dateert uit 1354. Aanvankelijk werd het als woonhuis gebruikt. In 1407 is het als gasthuis in gebruik genomen, nadat dit in het testament van de overleden eigenaar was opgenomen. Naast een gasthuis, bevatte het pand ook een hospitaalkerk en rentmeesterswoning. Aan de achterzijde van het gebouw is er nog steeds een traptoren, waarin vroeger een klok bevestigd was om de gelovigen naar de mis te roepen. In de 16e eeuw veranderde het huis van functie en werd het onder meer als wijnopslag gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog waren diverse winkels in het pand gevestigd. Na de renovatie zal het pand als hoofdkantoor in gebruik genomen worden door de DrieGasthuizenGroep.

 “Dit is een zeer bijzonder project”, vervolgt Marcel. “Het is een monumentaal pand met alle restricties van dien, maar de klant wil straks wel een modern kantoor, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Monumentenzorg keek in het bouwteam regelmatig over onze schouder mee. Je mag niet overal zomaar in boren en bepaalde muren moesten blijven staan. We hebben daarom ook regelmatig voor zichtinstallaties gekozen en de bekabeling via de Van Geel P31 kabelgoten langs het plafond laten lopen. Dit staat prima, die combinatie van een industriële look in een historische setting, maar het stelt natuurlijk wel wat extra eisen aan je zorgvuldigheid.

Het moet er strak uitzien. We hebben gelukkig ruime ervaring met monumentale renovatie. Onlangs hebben we bijvoorbeeld het DRU complex in Ulft opgeleverd. Dit voormalige fabriekscomplex uit begin 18e eeuw is verbouwd tot multicultureel centrum.”

Energieneutraal

 “Bij Kuijpers staan we voor energieneutraal installeren. Hier was het ook een uitgesproken wens van de klant. De Soluflex verhoogde kabelvloer past goed in dit plaatje, omdat de vloer gemakkelijk hergebruikt kan worden, mocht de functie van een ruimte veranderen. Dit kabelvloersysteem wordt vaak in renovatie toegepast. Het staat meestal al voorgeschreven. Je kunt je infrastructuur eenvoudig onder de vloer leggen en je hebt dan in die ruimte geen wandgoot meer nodig. Dit is natuurlijk ideaal als je met historische muren te maken hebt waar je niet aan mag komen! Als het niet staat voorgeschreven, kaarten we het zelf vaak aan. De Soluflex verhoogde vloer is een investering, maar het gaat ook om terugverdientijd. Je moet voor de klant een compleet beeld kunnen schetsen.”

 “Het project verloopt goed”, zegt Bjorn van Buuren, projectleider Kuijpers. “De producten van Legrand zijn kwalitatief goed. De monteurs zijn er heel tevreden over. 

 Het is goed, stevig materiaal en het installeert gemakkelijk. Waar we de nieuwe GWO Snap-on wandgoot hier konden toepassen, ging het snel, omdat de wandgoot en het Mosaic schakelmateriaal perfect op elkaar aansluiten. We werken al jaren samen met Legrand Nederland en er is een solide vertrouwensbasis.”

 “In dit project hebben we – op voorspraak van Legrand Nederland - voor het eerst met X-ICT gewerkt. Legrand Nederland heeft dit bedrijf bij ons geïntroduceerd voor de datainstallatie. We hebben eerst tijd genomen om te kijken of er een klik zou zijn, maar dat lukte eigenlijk meteen met Jan van Gelder, de mede-eigenaar van X-ICT. En het heeft goed uitgepakt. Het is een fijn project, waar we echt samenwerken met alle partijen”, zegt Bjorn. “De verdeler is gebouwd door de Hotraco Groep. Dat ontzorgt het project enorm als dat goed wordt opgepakt. Er hangt gewoon een goede sfeer op het project. Er wordt gelachen. De sfeer is ontspannen. De klant komt een paar keer in de week op de bouw kijken. Zelfs de personeelsleden komen kijken naar hun nieuwe kamer als ze in de stad zijn!”

Mark Leenders, Bjorn van Buuren (Kuijpers) en Niek Lammersen (Legrand)

X-ICT: nieuwe partner van Legrand

Het LCS2 datanetwerk in het Sint-Petersgasthuis werd verzorgd door de nieuwe partner van Legrand Nederland, X-ICT. Het bedrijf heeft ruim 20 jaar ervaring in de ICT branche op het gebied van ICT infrastructuur, netwerkbekabeling, installeren van computerruimtes en datacenters en IP oplossingen. Sinds 2007 is X-ICT een zelfstandig bedrijf met een vestiging in Eindhoven en Zwolle.

“Een goede samenwerking en een prettig verloop van een project is voor ons het allerbelangrijkste” zegt Jan van Gelder, medeeigenaar van X-ICT. “Wij kiezen onze partners daarom niet alleen uit vanwege de kwalitatief hoogwaardige producten of unieke oplossingen, maar ook het persoonlijk contact is voor ons erg belangrijk. Wij werken intensief samen met onze partners en maken ons de producten en oplossingen helemaal ‘eigen’. Met deze ervaringen en kennis kunnen wij de eindklant meer bieden. Als onafhankelijke system integrator kiezen wij de beste oplossing voor de klant of vullen wij de klant of partner verder aan”. Geen project zonder goed projectmanagement en dat bestaat bij X-ICT uit een duidelijk plan van aanpak. “We gaan aan de slag, nadat de planning met alle partijen is doorgesproken en de taken zijn verdeeld. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen! Onze klant of contactpersoon heeft één aanspreekpunt en onze organisatie heeft korte lijnen en een open communicatie. Steeds weer blijkt dit de basis voor een jarenlange en succesvolle samenwerking”.

“Inmiddels hebben wij ook ervaring opgedaan met de nieuwe GWO Snap-on wandgoot van Legrand. Bij de verbouwing van ons kantoor hebben we dit concept toegepast. Deze goot en het schakelmateriaal is gemakkelijk te installeren - klik en klaar - en het ziet er mooi en strak afgewerkt uit. Potentiële klanten die wij ontvangen in ons pand en de showroom kunnen het systeem geheel afgemonteerd zien.” “Door de samenwerking met Legrand Nederland zijn wij in contact gekomen met Kuijpers”, zegt Jan. “Het Soluflex verhoogde kabelvloersysteem, die we bij het Sint-Petersgasthuis hebben toegepast, was nieuw voor ons. Het is een mooi systeem. Naast de snellere montagetijd en het efficiënter kunnen werken, is het een groot voordeel dat zowel de e-installatie als de data-installatie in de vloer verwerkt kunnen worden. Zo kan de gehele installatie in één keer afgewerkt worden opgeleverd”, zegt Jan van Gelder.