Groots distributiecentrum vidaXL

Vida XL Venlo

Groots distributiecentrum vidaXL

vidaXL is een internationale online retailer met een verrassend assortiment van duizenden producten in de categorieën huis, tuin, garage, doe-het-zelf en kleding. Inmiddels verkoopt vidaXL haar producten via 31 webwinkels aan klanten in Europa, Verenigde Staten en Australië. vidaXL is één van Europa’s snelst groeiende internationale online retailers. Om de groei van haar platform te ondersteunen, bouwt vidaXL een enorm internationaal distributiecentrum van ruim 100.000 m².

Key facts

Startdatum project: 03-2017
Oplevering project: 11-2017

Toegepaste producten Legrand:

750 meter Zucchini railkokers
1 kilometer vloergoot
130 aftakkasten
4.500 meter kabelgoten
400 meter wandgoten
8 hoofdverdelers
16 onderverdelers
85.000 meter datakabels Cat 6A F/UTP
1400 RJ45 outlet
17.000 meter Glas 4v SM
21 PK 21HE
5 PK 41HE

V.l.n.r.: Kees Hertogs, Cees Gijsbrechts en Jeroen Wissel

Het nieuwe distributiecentrum op Trade Port Nord in Venlo staat op een terrein van circa vijftien hectare. Het heeft een grondoppervlakte van ongeveer 91.200 m² en bestaat uit een magazijn met ruim 100.000 m² vloeroppervlak. Voor vergaderingen en bijeenkomsten wordt een kleine 1.050 m² vloeroppervlak ingericht en de kantoorruimte beslaat ongeveer 3.900 m². Het gehele project wordt begeleid door ingenieursbureau DENC Zuid.

DENC Zuid startte in juni 2016 met het selecteren van installateurs en bouwkundige aannemers voor de aanvraag van vidaXL. In september liep de aanbesteding per discipline. Op de afdeling ontwerp en techniek pakte technisch commercieel manager Joris Eversdijk van TES de aanvraag op, wat resulteerde in een aanbieding, onderhandelingsgesprekken in december én een opdracht op kerstavond 2016. TES is een full service installatiebedrijf met vestigingen in Prinsenbeek en Tilburg, die klantspecifieke (totaal) oplossingen leveren op het gebied van elektrotechnische installaties. Cees Gijsbrechts, directeur van TES: “Dat doen we met onze 160 medewerkers, onze leveranciers én partners. We streven naar maximale efficiëntie, minimale kosten en maximale toegevoegde waarde.”

TES ontving een uitgebreid programma van eisen. Cees: “Dat is prettig, want wanneer je nog niet vastzit aan een dichtgetimmerd bestek, kun je zelf de technische oplossingen bedenken en vormgeven.” Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, kiest TES voor bewezen kwaliteit. “We werken zeker bij dit soort grote projecten vaak samen met partijen waarmee we een wederzijdse vertrouwensband hebben,” vertelt hij. “Door onze kennis én de kennis van onze partners met elkaar te verbinden, komen we tot de beste oplossingen voor de opdrachtgever.”

Kees Hertogs, verkoopleider groot - handel, installateur & industrie bij Legrand Nederland: “Wij werken al jaren samen met TES. We maken op voorhand goede afspraken, zodat we tijdens het project snel kunnen schakelen en geen kostbare tijd hoeven te steken in onderhandelingen.” Cees: “De laatste verdeler van Legrand wordt binnenkort via Eltech Paneelbouw geleverd. Omdat we elkaar door en door kennen en precies weten wat we aan elkaar hebben, konden we in enkele dagen de techniek bepalen, de prijs afspreken én de bestelling plaatsen. Normaal zijn dat drie opeenvolgende stappen die enkele weken doorlooptijd in beslag kunnen nemen.”
Vida XL

In eerste instantie zou het hele pand maar twee energieaansluitingen krijgen. Joris: “Om dan de benodigde vermogens te kunnen garanderen, moet je enorme hoeveelheden koper/ aluminium toepassen, wat een kostbare zaak is. Daarom hebben wij de opdrachtgever geadviseerd om vier transformatoren te plaatsen. Dit advies is overgenomen en toegepast in de uitvoering.” Joris vervolgt, ” in dit vroege stadium zijn we ook om tafel gaan zitten met Intelectric, een partner in de datatechniek van Legrand, en de dataspecialisten van vidaXL om de wensen op het gebied van WiFien data-installaties in kaart te brengen en hierin het beste advies te kunnen geven. Je vertrouwt (op) elkaar en investeert samen tijd, nog voordat je zeker weet of je wel een opdracht hebt.”

Zucchini railkoker

Jeroen Wissel, projectleider bij TES: “Die manier van werken sluit heel goed aan op de lean-filosofie, die we binnen TES bij de realisatie van onze projecten hanteren. We vertrouwen elkaar ‘blindelings’ en werken gezamenlijk aan het behalen van het beste eindresultaat. Legrand Nederland heeft bijvoorbeeld één van haar energiedistributie specialisten bij ons langs laten komen om te sparren over railkokers, aluminium bekabeling, grondkabels en transformatoren. “Dat heeft geleid tot een technische oplossing met de meest optimale energieverdeling,” vult Kees Hertogs aan. “Spanningsverliezen zijn hierdoor beperkt, wat voor vidaXL weer belangrijk is voor de energierekening.” Jeroen: “Legrand werkt – net als wij – ook met een grote club vaste partners. De meeste producten zijn hier geleverd via de Technische Unie. Bij dit project heeft Cable Space bijvoorbeeld alle kabeldraagsystemen gemonteerd, zoals de ladderbanen, de wandgoten en de railkokersystemen. Omdat het bedrijf volledig is getraind in het installeren van Legrand materialen, zijn hun mensen in staat om heel efficiënt te werken. Lean werken betekent dat je continu in de gaten houdt of alles wat je doet wel van toegevoegde waarde is. Is het dat niet, dan is het verspilling en dat gaat ten koste van je efficiency.”

Zucchini railkoker
Kabelgoten

“Het is prettig dat TES voor de installatie gebruik maakt van onze partners,” reageert Kees. “Dat schakelt een stuk sneller.”

TES werkt klantgericht en op maat en verliest daarbij het milieu niet uit het oog. “Duurzaamheid heeft onze aandacht,” vertelt Cees. “We werken op alle niveaus binnen ons bedrijf aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op dit moment voldoen we aan de eisen die de CO2-prestatieladder stelt voor niveau 3. Onze inspanningen zijn erop gericht om ons te certificeren voor niveau 4. Door verspilling tegen te gaan, efficiënt te werken en transparant en open te ondernemen, houden we onszelf scherp en leveren we samen met onze partners de beste oplossingen voor onze klanten. Verbinden is de sleutel, nu en in de toekomst.”