Matrix VII

Matrix VII

Matrix VII

Modulaire aanpak drukt tijd en kosten

Tot de 17e eeuw lag het gebied waar het Amsterdam Science Park nu staat geheel onder water. Er waren revolutionaire technologische ontwikkelingen voor nodig om het land in 1629 met behulp van zes achtkante schepradmolens droog te leggen. Een inspirerende geschiedenis voor een locatie die nu de thuisbasis is van een van de grootste concentraties bètawetenschappelijke bedrijven in Europa.

V.l.n.r.: Joost Sanders (Legrand), Danny Snijders (Legrand), Marco Mulder (Croonwolter&dros)

Key facts

Startdatum project: juni 2017
Oplevering project: november 2018

Toegepaste producten Legrand

1700 meter kabelgoot en 1800 meter kabelgoot t.b.v. modulebouw
650 meter draadgoot
200 meter kabelladder
800 meter wandgoot
50 stuks IK-2 vloerdozen
Hoofdverdeler en onderverdelers
175 meter railkoker
Kabelgoten op maat op modulair systeem

Kantoor- en laboratoriumruimte op maat

Matrix Innovation Center – een samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Rabobank Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA) – is één van de initiators van het Amsterdam Science Park. Het bedrijf biedt op dit moment huisvesting en aanvullende diensten aan ongeveer 105 bedrijven in de ICT, nieuwe media en Life Sciences en andere organisaties die zich bezighouden met aan de bètawetenschappen gerelateerde activiteiten. Startende en doorgroeiende hoogwaardige kennisbedrijven kunnen tijdelijke of definitieve kantoor- en laboratoriumruimte op maat huren in een van de vijf bedrijfsverzamelgebouwen van Matrix Innovation Center: Matrix II t/m VI en in 2018 opent ook Matrix VII zijn deuren.

GWO 6 stalen wandgoot
GWO 6 stalen wandgoot
GWO 6 stalen wandgoot
GWO 6 stalen wandgoot

Ervaring met trillingsdempende constructies

Het Matrix Innovation Center koos Croonwolter&dros en Züblin voor de realisatie van Matrix VII. Stone22 treedt op als gedelegeerd ontwikkelaar en bestuurder en Oostelbos Van den Berg voert de directie over de bouw. Het ontwerp van Matrix VII is gemaakt door Ector Hoogstad Architecten (architectuur en interieur), Deerns (installaties) en IMd (constructie). In totaal krijgt het nieuwe gebouw een omvang van ca. 9.200 m2 BVO, bestaande uit kantoorruimte, labruimtes en algemene voorzieningen. Het nieuwe onderzoeksgebouw zal bovendien voldoen aan bij de BREEAM Very Good eisen. “Een van de redenen waarom Croonwolter&dros de opdracht kreeg, is onze ervaring met trillingsdempende constructies,” vertelt Marco Mulder, werkvoorbereider bij Croonwolter&dros. “In Matrix VII zal veel onderzoek worden gedaan waarin gebruik wordt gemaakt van lasers. Trillingen kunnen het functioneren van apparatuur zoals elektronenmicroscopen, weegschalen en lasers beïnvloeden. Daarom is het noodzakelijk dat een deel van de laboratoria zijn voorzien van trillingsdempende constructies. Deze expertise, samen met het beste plan van aanpak en beste prijs waren voor de opdrachtgever de redenen om voor Croonwolter&dros/Züblin te kiezen.

Modulaire, plug-and-play aanpak

Om kosten en tijd te besparen maakte Croonwolter&dros gebruik van de diensten van de eigen prefab-fabriek in Amersfoort. Marco: “Omdat alle techniek in de plafonds plug-and-play wordt aangeleverd en alle meet- en regeltechniek stekkerbaar is, konden we de kosten verlagen en de benodigde montagetijd minimaliseren.” “Deze manier van bouwen zie je steeds meer,” aldus Joost Sanders, Projectleider bij Legrand. “Je probeert tijdens alle fases de bouwtijd in het werk zo veel mogelijk te verkorten en de faalkosten tot een minimum te beperken. Zoals bij veel projecten op het moment is ook bij Matrix het complete gebouw uitgewerkt in een zogeheten BIM-model wat afstemming en clashes in de bouw dient te voorkomen echter meten wij de railkoker alsnog het liefst in. Alles om er zeker van te zijn dat er toch geen installaties van derden tijdens de installatie in de weg zitten en dat de railkokers tot op de millimeter passen. Anders als bij kabeldraagsystemen zijn deze eenmaal gefabriceerd niet meer aan te passen”

Schakel- en verdeelinrichting met kabelladdersysteem
Schakel- en verdeelinrichting met kabelladdersysteem

Maximale efficiency, minimale ruis

Legrand raakte in een vroeg stadium bij het project betrokken. “We hebben goede ervaringen met Legrand opgedaan tijdens eerdere projecten,” beaamt Marco. “We hebben bijvoorbeeld samengewerkt aan Hotel Amstelkwartier en VU-O2 beide, het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de Zuidas.” “Legrand en Croonwolter&dros weten elkaar vrij gemakkelijk te vinden,” vult Danny Snijder, Account Manager National Accounts bij Legrand, aan. “We proberen onze opdrachtgevers altijd zo veel mogelijk te ondersteunen en te adviseren tijdens de voorfase van een project. Legrand heeft dit werk uitgevoerd als onderaannemer van Croonwolter&dros waarbij wij de montage uit handen hebben genomen. Onze projectleiders fungeren hierin als spil en als vast aanspreekpunt”

Distributiekasten
Schakel- en verdeelinrichting
Zucchini railkoker en kabelladders
Zucchini railkoker en kabelladder

“Een van de grootste uitdagingen was de krappe ruimte voor de verdeelkast,” gaat Danny verder. “Lindeman, de paneelbouwer die de kast heeft gebouwd, moest ervoor zorgen dat de kast precies binnen de beschikbare zes meter zou passen. Bij plaatsing bleek er aan beide kanten maar een kleine 2 centimeter speling te zijn, dus dat is een mooie prestatie. Het grote voordeel is dat onze productgroepen allemaal op elkaar afgestemd zijn en dat we ervoor zorgen dat de opdrachtgever maar één aanspreekpunt heeft. Op die manier maximaliseren we de efficiëntie en minimaliseren we de ruis. Wij hebben het project, met project coördinatie, management en montage in opdracht van Croonwolter&dros uitgevoerd met onze vaste partners wat tot een mooi resultaat heeft geleid.

Projectpartners

Directievoerder: Oostelbos van den Berg
Architect: Ector Hoogstad Architecten
Adviseurs constructies: IMd Adviseur
Installaties: Deerns raadgevende ingenieurs
Adviseur BREEAM: Nelissen Ingenieursbureau BV
Uitvoering: Croonwolter&dros / Züblin
Paneelbouwer verdeelinrichtingen: Lindeman
Kabeldraag montage: Hop Noord
Railkoker montage: VAST BV

Kabelgoot
Kabelgootsysteem en Zucchini railkoker