Stadhuis Almelo

Almelo

Stadhuis Almelo

Nieuw stadhuis Almelo

Prestige project voor Brusche

Met de bouwcombinatie Koopmans en J.P. van Eesteren is in hartje Almelo een prachtig stadhuis verrezen. Brusche Elektrotechniek uit Almelo, onderdeel van de DGtC groep, was gekozen vanwege diens naburige locatie om de totale elektrotechnische installatie te verzorgen. Legrand Nederland ontwierp speciale, rechthoekige RVS vloerdozen om de flexwerkplaatsen te faciliteren. Hiernaast leverde het bedrijf de kabeldraagsystemen, ladderbanen, wandgoten en Mosaic schakelmateriaal.

Startdatum project: 09-2013
Oplevering project: 02-2015

Toegepaste producten Legrand:

48 RVS maatwerk vloerdozen met Mosaic schakelmateriaal
400 vloerdozen met Mosaic schakelmateriaal
Kabelladders
GWO 6 wandgoten
P31 kabeldraagsysteem en Swift ladders

Niek Lammersen (account manager Legrand) en Peter te Vaanholt (senior werkvoorbereider Brusche)

 “De korte looptijd was hier een grote uitdaging”, zegt Peter te Vaanholt, senior werkvoorbereider bij Brusche. “Het gehele bouwproces moest in tien maanden rond zijn. Onze opdracht was de gehele elektrotechnische installatie, inclusief toegangscontrole en brandmeldinstallaties. De gemeente wilde dat de gehele elektrotechnische installatie in oktober 2014 klaar zou zijn. Afgelopen zomer hebben we echter grote wateroverlast gehad ten gevolge van zware hoosbuien met slagregens. Door de ontstane schade is de uiteindelijke oplevering met een aantal maanden uitgesteld. Afgelopen februari is nu uiteindelijk dit prestigieuze project opgeleverd.”

Vloerdoos speciaal R&D ontwerp

“Voor Legrand Nederland was er ook een uitdaging”, zegt Niek Lammersen, account manager Legrand Nederland. “Ons kabeldraagsysteem is standaard ruim te verkrijgen, maar voor de vloerdozen moesten we een special laten maken uit RVS. Met een design waar men nadien ook nog bij moest kunnen. Onze R&D afdeling in Boxtel heeft een projectspecifieke vloerdoos ontworpen en in de eigen fabriek laten fabriceren, echt maatwerk! Bij de vierkante vloerdoos kun je naderhand nog eenvoudig een extra datapunt bijplaatsen. Ze zijn prefab met wandcontactdozen geleverd, met een stuk Wago stekkerbaar systeem eraan. Alle materialen, ook de vloerdozen zijn via de Technische Unie uitgeleverd”, zegt Niek.

Ongekende installatiesnelheid

 “Om installatiesnelheid te krijgen, hebben we zoveel mogelijk prefab voorbereid”, zegt Peter. “We hadden een week per verdieping en dan moest het klaar zijn! Normaal ben je toch wel een half uur per vloerdoos bezig. Nu duurde het voor onze monteurs van Brusche maar vijf minuten per vloerdoos en dan waren we klaar! Een ongekende installatiesnelheid! We hebben daarnaast vol moeten inzetten op mankracht. In het begin liepen we met twee man. Dat breidde al snel uit naar zes tot acht. En aan het eind waren we met twaalf man tegen de klok aan het werken, ook in de avonduren!”

 “We hebben het proces goed voorbereid en nauw samengewerkt. Al in een vroeg stadium heb ik Niek gebeld. In verband met de bouwsnelheid moesten we samen een strak plan maken”, zegt Peter. “Eerst stond er een andere fabrikant voor de vloerdozen in het bestek, maar Legrand zei ‘dat kunnen wij ook ontwikkelen’ en dat is goed gelukt!”, zegt Peter. “We hebben voor onze opdrachtgever een demoruimte met vloerdozen ingericht in een oud, leegstaand bedrijfspand om te laten zien wat we wilden maken. Ook voor onszelf was dit een test om te kijken of alles zou passen. Het interieur van het stadhuis is op maat gemaakt. En alles zou daarop moeten aansluiten.”

 “Brusche en Legrand Nederland hebben nauw samengewerkt om dit te realiseren”, vervolgt Niek. “Er is intensief gecommuniceerd met korte lijnen. Je moet er bovenop zitten”, zegt Niek. “Voor Brusche is dit een prestige project. In je eigen stad wil je het stadhuis maken”, aldus Peter. “We kunnen hier met een goed gevoel langsrijden. Het is een project om trots op te zijn.”