Stadhuis Deventer

Deventer

Stadhuis Deventer

Totaalproject voor Legrand

BAM Utiliteitsbouw bouwt het nieuwe Stadhuiskwartier in Deventer voor 34 miljoen euro en doet ook het meerjarig onderhoud voor ruim 4 miljoen. Binnen een UAV-GC contract werkt Legrand Nederland als partner nauw samen voor het elektrotechnische deel, van ontwerp tot en met uitvoering

Startdatum project: 01-2014
Oplevering project: 12-2015

Toegepaste producten Legrand:

Zucchini railkokersysteem
6 hoofdverdeelkasten en 14 onderverdelers
Kabelgoten
Kabelladders
Custom-made vloerdozen
LCS2 datasysteem

Jaap Baars (projectleider Legrand), Jeroen Bos (werkvoorbereider BAM), René Ursinus (projectleider BAM) en Niek Lammersen (accountmanager Legrand)

Bouwen volgens een UAV-GC contract is nog relatief nieuw in Nederland. UAV-GC staat voor Uniforme Administratieve Voorwaarden - Geïntegreerde Contracten. In de praktijk komt het erop neer dat er geen onderaannemer en leverancier meer is, maar dat partijen volledig gelijkwaardig samenwerken binnen een ‘design en build’ contract. “Wij kregen hier alleen een schets van de wensen en die hebben wij volledig uitgewerkt”, zegt Jaap Baars, projectleider bij Legrand Nederland. “De functionele eisen worden aangegeven tot en met het 15-jarige onderhoudscontract. Als leverancier vervul je een andere rol. Je maakt de tekeningen samen met de bouwende partij, in dit geval BAM. Het werkt goed voor de gehele keten. De klant is ontzorgd. Alles vanaf het eerste idee tot en met het onderhoud wordt voor de klant geregeld.”

Intensieve samenwerking

 “We werken intensief samen. Een voorbeeld is het ontwerp van het Zucchini railkokersysteem. Mijn collega Tino van der Veen en ik hebben vanuit Legrand deze installatie ontworpen. Cruciaal hierbij is om de spanningsverliezen te berekenen, zodat we kunnen waarborgen dat de opdrachtgever de kwaliteit krijgt die beloofd is. BAM heeft daarnaast een eigen berekening gemaakt. Daarna zijn de berekeningen van Legrand en BAM op elkaar gelegd”, zegt Jaap.

 “We werken met BIM, een Building Information Modeling systeem”, zegt René Ursinus, projectleider BAM Bouw & Techniek. “Dit is een 3D model van het gebouw, waarin alle installaties samenkomen. Je kunt virtueel door het gehele gebouw lopen, als een soort computerspel. Het systeem geeft een waarschuwing wanneer verschillende mensen iets nieuws toevoegen dat niet correspondeert met het bestaande systeem. De samenwerking loopt heel soepel. We zitten met E en W op een kamer bij elkaar. Zo kun je snel in overleg aanpassingen maken.”

Vloerdoos specials

 “Het is een uniek gebouw en een bijzonder project”, vindt accountmanager Niek Lammersen van Legrand Nederland. “De plafonds zijn vervaardigd uit speciaal gemaakte mallen door de BAM en mogen gezien worden. De materialen zitten daarom verwerkt in de vloeren. We leggen de complete databekabeling zelf en certificeren deze met het LCS2  keurmerk. Eigenlijk is alleen de glasvezel niet van Legrand, maar zelfs die monteren en leveren we. De vloerdozen in dit project zijn speciaal voor dit stadhuis ontworpen. De doos is minder diep dan de standaarddoos om goed bij het ontwerp van de vloer te passen. Het compartiment voor de data is versmald, waardoor de gebruiker er beter bij kan. Door minder materiaalverbruik is dit ook beter voor het milieu”, zegt Niek. “In een project dat BREEAM certificering nastreeft, is dat extra belangrijk. We hebben gewerkt met het Wago Winsta systeem. Legrand heeft de snoeren met stekkers eraan voorbereid. Zo koppel je gemakkelijk vloerdoos aan vloerdoos, met een multidoos voor het kantoor. De wandcontactdozen zijn hiermee komen te vervallen. Goed voor het milieu en bovendien een veilige oplossing, want de vloerdoos is compleet aanrakingsveilig”, zegt Niek. “We zorgen via onze partner Intelectric voor de montage van het Zucchini railkokersysteem met voedingskasten op railkoker. Het bouwen en monteren van de verdeelkasten doet VSK Kastenbouw B.V. voor ons. Jeroen Bos is hier iedere dag om alles te begeleiden.”

Plug & play

 “Deze innovatieve samenwerking brengt ons dichterbij elkaar”, concludeert René, “Je kunt samen accelereren. We hebben Legrand in het voortraject al uitgenodigd om te sparren: hoe kun je met minder moeite beter aansluiten? Zo zijn we ook tot het ontwerp van de Zucchini railkoker gekomen. Je kunt met hogere stromen werken in een compacter formaat. Vanaf de hoofdverdeelkast lopen er drie railkokerlijnen naar de drie verschillende bouwdelen toe. Hierdoor kunnen die bouwdelen in de toekomst eventueel los verhuurd worden. En je hoeft geen voedingskabels te trekken! Vanuit de modulaire ‘plug & play’ gedachte kunnen er gemakkelijker nieuwe plannen verwezenlijkt worden. En je kunt de kwaliteit sneller waarborgen. Als het kantoor in gebruik is en je hebt uitbreiding nodig hoef je geen vloer op en te trekken. Dat is nog eens flexibel. Al met al geeft dit project een goed gevoel!”


Stadskantoor Deventer ontvangt Breeam-NL nieuwbouw ontwerpcertificaat

Duurzaamheid en functionaliteit zijn voor de gemeente Deventer de redenen om te kiezen voor nieuwbouw van het stadskantoor. Deventer wil bezuinigen op de exploitatielasten van de huidige kantoorruimte voor 800 ambtenaren. Het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Stadskantoor in Deventer heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat met de kwalificatie ‘Excellent’ ontvangen. Wethouder Jos Pierey ontving het certificaat uit handen van de Dutch Green Building Council. Het energieverbruik van het stadskantoor ligt straks ruim 25 procent lager dan bij een vergelijkbaar kantoorgebouw.

Het Stadhuiskwartier in Deventer bestaat uit een samenspel van oud- en nieuwbouw in het centrum van de historische binnenstad. De gemeenteraad en Burgemeester en Wethouders zetelen in het historische stadhuis en de aangrenzende monumentale bebouwing. De nieuwbouw zal huisvesting bieden aan de gemeentelijke diensten. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige traditie van tuinen en binnenpleinen, die met elkaar verbonden zijn door paden, gangen en poorten. Het stadhuiskwartier is georganiseerd rond twee hoven: een hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof, de centrale hal, toegankelijk voor zowel inwoners en medewerkers van de gemeente. Hier zijn rondom de werkruimtes en diensten van de gemeente gesitueerd.