UWV Tilburg

Zwijsen

UWV Tilburg

Nieuwbouw UWV Tilburg: compleet werk voor Legrand Nederland

Eind 2014 betrokken de gemeente en het UWV het nieuwe kantoorpand in de Spoorzone van Tilburg. Twee VolkerWessels bedrijven voerden de bouw uit, de Tilburgse aannemer Van de Ven en Homij Eindhoven voor de elektrotechnische installaties. Voor Legrand Nederland werd dit gaandeweg een steeds uitdagender totaalproject met railkokers, kabelgoten, dataoplossingen, wandgoten, vloergoten en schakelmateriaal.

Startdatum project: 11-2013
Oplevering project: 09-2014

Toegepaste producten Legrand:

Legrand Cabling System (LCS2)
Hoofdverdeler en onderverdelers
Zucchini MR railkokersysteem
850 meter P31 kabelgoot
1.050 meter GWO 6 wandgoot voorzien van Mosaic schakelmateriaal
150 meter GVG-5 en 135 meter GVO-7 vloergoot
115 IK2 vloerdozen en dekselsets voorzien van Mosaic
BTicino MyHome domotica
Pop-up tafelcontactdozen

Joost Sanders (projectleider Legrand) en Ronald Driessen (projectleider Homij)

Voor Homij Eindhoven was de opdracht eind 2013 om in eerste instantie een casco installatie te verzorgen met op alle bouwlagen de verlichting, brandmeldinstallaties en ontruiming. Het project zou eind 2014 opgeleverd worden. “Het was een zacht jaar en de bouw verliep heel voorspoedig. We hebben geen vorstverlet gehad”, zegt Homij projectleider Ronald Driessen. “Het gebouw is als het ware een blokkendoos. De gevel is ook de binnenwand van het pand aangezien alle geveldelen prefab worden geleverd. De bouw schoot uit de grond, een uitdaging voor ons om dit tempo te volgen! Wij zouden eerst een minimale installatie leveren met een oplevering in december 2014. Maar op een gegeven moment werden de huurders bekend en die hadden aanvullende wensen, zoals de toegangscontrole en het datanetwerk, extra eisen met betrekking tot de open en gesloten vloergoten.”

Patrick van Casteren (werkvoorbereider Homij)

Licht kantoorpand UWV in Tilburgse Spoorzone

In de Tilburgse ‘Spoorzone’, rondom het NS station in het centrum verrees een nieuw kantoorpand op het voormalige terrein van Uitgeverij Zwijsen voor het UWV en de gemeente Tilburg. De ontwikkelende partij, Fraterstraat BV, is een samenwerking tussen VolkerWessels dochteronderneming Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, Homij en M7 Development.

De gemeente gaat het grootste deel van haar afdeling Werk en Inkomen met 176 werknemers in het nieuwe kantoor huisvesten. Deze afdeling zit nu verspreid over meerdere locaties. Ook gaan hier 160 medewerkers van het WERKbedrijf en van Sociaal Medische Zaken werken. De gezamenlijke huisvesting van gemeente en UWV biedt voordelen qua efficiëntie en kosten. Het UWV in Tilburg werkt voor de regio Midden-Brabant, een gebied met zo’n 22.000 werkzoekenden.

Vervroegde oplevering

“Naast extra wensen, kwam er ook de verrassende vraag om het project al in september op te leveren! Onze planning liep tot december met een veel beperktere opdracht”, zegt Patrick van Casteren, werkvoorbereider bij Homij. “Wij hebben vlug moeten schakelen en het heeft ons heel veel energie gekost. Maar het heeft wat opgeleverd. We hebben nu een tevreden opdrachtgever en twee blije huurders. We hadden dit niet zonder andere partijen kunnen realiseren en zijn hiervoor met Legrand Nederland om tafel gaan zitten. Ook onze nieuwe projectaanpak heeft hierin bijgedragen.”

 “Wij hebben dit project maximaal ondersteund”, zegt projectleider Joost Sanders van Legrand. “Wij kunnen de installateurs een totaalconcept aanbieden, waarbij we ze maximaal ontzorgen tot turn-key niveau, indien gewenst. Voor Homij is dit het eerste project waarbij wij zover gaan in de ondersteuning. Wij voeren met onze partners alle werken uit, houden het meer-/minderwerk bij en komen met oplossingen op maat. Onze gecertificeerde datapartner Intelectric voerde voor Legrand de montage uit voor zowel de kabeldraagsystemen, datanetwerken en het railkokersysteem.”

 “Legrand leverde hier uiteindelijk een totaalproject met daarbij de daadwerkelijke installatie van de systemen”, zegt Ronald. “De producten die we hier toepassen zijn: de kabeldraagsystemen, de GWO 6 wandgoot en GVG 3 en GVO 7 vloergoot voorzien van Mosaic schakelmateriaal, zeven onderverdelers en een hoofdverdeler, die zijn samengesteld door paneelbouwpartner VSK Best. Legrand leverde verder de totale data-installatie, het cat.6 LCS2  systeem, waarvan de werkplekaansluitingen zijn voorzien in de wandgoot. Echter op de derde en vierde verdieping is een computervloer aangebracht. Ook hier heeft Legrand de data-installatie ge.nstalleerd en afgemonteerd. Hier komen de bureaus op de computervloer te staan met Pop-ups van Legrand. Ook het BTicino MyHome bedieningspaneel voor de verlichting is hier geplaatst met voorgeprogrammeerde sc.nes voor de verlichting.”

Slimme projectaanpak

 “Ons succes in dit project komt zeker mede door een vernieuwde projectaanpak bij Homij”, zegt Joost Klessens, eerste monteur bij Homij Eindhoven. “Het project wordt opgeleverd met ED Controls als kwaliteitsbewaking. Met deze app lees je op je iPad de plattegronden in van een gebouw. Hierna kun je door op de tekening te drukken een foto maken van een installatie en een opmerking toevoegen over wat nog niet goed is. De monteurs krijgen een lijst met foto’s en locaties en weten precies wat ze waar nog moeten doen. Deze nieuwe app verbetert onze manier van opleveren. Homij gebruikt de ED Controls als kwaliteitsbewaking. Ik werk nu voor de tweede keer met dit systeem”, zegt Joost. “Het is een enorme verbetering. Het werkt veel efficiënter. Homij investeert graag in professionalisering van de werkaanpak. Het levert blije medewerkers en klanten op”, zegt Ronald. “Ook de projectafdeling van Legrand is zeer geïnteresseerd in deze projectaanpak en is inmiddels ook gestart met een proef om ED Controls toe te gaan passen in onze werkwijze. Op deze manier sluiten we nog beter aan bij de werkwijze van de klant en draagt ook Legrand bij aan efficiëntie en professionalisering op het werk”, besluit Joost Sanders.