IKC Klimboom

IKC Klimboom

IKC Klimboom

... zit vol producten van Legrand: "One stop shopping biedt meerdere voordelen"

Bedrijfsleider Robert Dekker van Groen & Aldenkamp Installatietechnieken is voorstander van het One Stop Shoppingmodel. Oftewel, zoveel mogelijk verschillende producten bij dezelfde leverancier bestellen. Scheelt tijd en geld. Bij Integraal Kindcentrum Klimboom in Zoetermeer zijn vele productgroepen van Legrand Nederland toegepast. We brengen een bezoek aan dit Bijna Energie Neutrale Gebouw!

Key facts

Startdatum project: 04-2017
Oplevering project: 02-2018

Toegepaste producten

Kabelgoten
Wandgoten
Ladderbanen
Verdeelkasten
BTicino deurcommunicatie: Sfera New buitenposten en Classe 100 binnenposten

Bij ons bezoek aan het gloednieuwe pand van Integraal Kindcentrum Klimboom in Zoetermeer vallen we met de neus in de boter. Zowel binnen als buiten vinden er allerlei feestelijke activiteiten plaats. Een dag daarvoor was de officiële opening van het gebouw. Samen met bedrijfsleider Robert Dekker van Groen & Aldenkamp Installatietechnieken en accountmanager Henk Beusekamp van Legrand Nederland nemen we een kijkje in dit pand. Dat voorzien is van allerlei maatregelen op gebied van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Met een combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp en lage temperatuurverwarming is het Integraal Kindcentrum gasloos - en dus helemaal klaar voor de toekomst. Wat bij de entree direct opvalt, is deurcommunicatie van BTicino. Een merk dat eveneens onderdeel uitmaakt van de Legrand Group. “Er is hier gekozen voor de Sfera New. Voorzien van audio en video, zodat ze van binnenuit kunnen zien wie er voor de deur staat en daarmee kunnen communiceren”, zo legt Robert Dekker uit.

Robert Dekker, Groen & Aldenkamp Installatietechnieken, (links) en Henk Beusekamp, Legrand Nederland, (rechts) voor het nieuwe pand van IKC Klimboom in Zoetermeer

Frisse school

In IKC Klimboom staat het kind centraal. Naast een basisschool is er een kinderopvang, maar ook het Centrum voor jeugd en gezin is er gehuisvest. Bij binnenkomst zien we geen lange gangen, maar leerpleinen die de klaslokalen op speelse wijze met elkaar verbinden. Groen & Aldenkamp uit Woerden heeft alle installaties van de nieuwbouw van IKC Klimboom voor zijn rekening genomen. Robert Dekker daarover: “De installatie van een schoolgebouw is een aparte tak van sport. Dat vraagt om specifieke installatietoepassingen. Daar komt bij dat de school moest voldoen aan de normen die worden gesteld aan Frisse Scholen. Bij een Frisse School draait het vooral om een goede afstemming van licht, ventilatie en temperatuur. Sommige lokalen hebben een CO 2 -opnemer die zorgt voor meer toevoer van frisse lucht, wanneer de CO 2 -concentratie in de ruimte toeneemt. Maar zijn er minder leerlingen, dan hoeft er minder geventileerd te worden. En dus ook minder verwarmd en gekoeld te worden.”

Deurcommunicatie van BTicino (Sfera New buitenpost)

Betere condities

We maken een bruggetje van de werktuigkundige naar de elektrotechnische installatie van het gebouw. Bij de kabelgoten, wandgoten, ladderbanen, verdeelkasten - maar dus ook voor de deurcommunicatie - heeft Groen & Aldenkamp gebruik gemaakt van de producten van Legrand Nederland. Henk Beusekamp ziet steeds vaker dat installateurs bij een project kiezen voor meerdere productdisciplines van hetzelfde merk in plaats van dat ze voor elk product een andere leverancier nemen. “In het verleden kocht Groen & Aldenkamp voornamelijk kabelgoten bij ons in. Maar de afgelopen jaren is dat pakket aan producten steeds breder geworden.” Robert Dekker knikt bevestigend. “Wij proberen zoveel mogelijk te combineren. Zoveel mogelijk One Stop Shopping. Er zit bij dit project nu een ander merk databekabeling in, omdat de school dat geëist heeft. Maar anders had hier ook een datakabel van Legrand ingezeten. Als je de inkoop van producten kunt combineren, scheelt dat niet alleen tijd, maar je kunt daardoor ook betere condities met elkaar afspreken. Als je de inkoop slim doet, kan dat op een project aan kosten wel 3 tot 4 procent schelen.” Daarnaast levert meerdere producten van dezelfde leverancier volgens Robert Dekker ook een installatiegemak voor de monteur op. “Meer merken betekent vaak meer producten, die minder goed op elkaar afgestemd zijn.” De bedrijfsleider van Groen & Aldenkamp is sowieso goed te spreken over Legrand. “Goede en betrouwbare producten, snel te installeren en goede levertijden. Ik werk hier 25 jaar en sinds die tijd hebben we een langdurige relatie met Legrand Nederland. Natuurlijk hebben in die periode ook wel eens een uitstapje gemaakt naar een andere leverancier. Maar onze monteurs zijn de producten van Legrand gewend. En daar heel tevreden over. Ook omdat de producten snel te installeren zijn. Zeker in deze tijd, waarin we omkomen in het werk, zitten onze monteurs helemaal niet te wachten op weer een ander merk of product. Je moet dan weer helemaal gaan uitzoeken hoe het werkt. Daar maak je de jongens bij een project als dit helemaal niet blij mee. Die willen meters maken.”

Bovenverdieping met omvormer voor de zonnepanelen en verdeelkast en kabelgoten van Legrand Nederland

Wat is een IKC?

De trend is al een tijdje aan de gang. Overal in het land worden tegenwoordig Integrale Kindcentra gebouwd. Het grote voordeel van een Integraal Kindcentrum (IKC) is dat alle voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar onder één dak te vinden zijn. Kinderen kunnen zodoende jarenlang in dezelfde vertrouwde omgeving blijven en hoeven niet telkens te verhuizen van de ene naar de andere plek. Onderzoek wijst uit dat dit een positief effect heeft op de ontwikkeling van een kind. In IKC Klimboom in Zoetermeer is naast een basisschool en een kinderopvang ook het Centrum voor jeugd en gezin gehuisvest.

Grootverbruik

We nemen het vlizotrapje naar boven. Samen met Robert Dekker en Henk Beusekamp kijken we tenslotte nog even in de ruimte waar onder andere de omvormer voor de zonnepanelen hangt. Ook hier komen de producten van Legrand in de vorm van een verdeelkast en kabelgoten terug. In totaal liggen er ongeveer 110 zonnepanelen op het dak van IKC Klimboom in Zoetermeer. “Alle opgewekte energie is voor eigen gebruik”, legt Robert Dekker uit. “Er wordt niks opgeslagen of teruggeleverd. De school heeft een grootverbruikaansluiting. Je kan dan wel terugleveren, maar je krijgt er dan niks voor.”

De Classe 100 binnenpost van BTicino

 

Bijna 100 jaar Groen & Aldenkamp

Alle installaties bij IKC Klimboom in Zoetermeer zijn uitgevoerd door Groen & Aldenkamp Installatietechnieken uit Woerden. Het bedrijf viert volgend jaar haar 100-jarig jubileum en is inmiddels uitgegroeid naar 120 werknemers. De kracht van het bedrijf is vooral het ontzorgen van klanten in met name de utiliteitsbouw, met een sterke focus op duurzame installaties. Bij IKC Klimboom zijn op het dak bijvoorbeeld 110 zonnepanelen geplaatst. “Ook zit het gebouw vol KNX”, zegt bedrijfsleider Robert Dekker.

Robert Dekker (links) en Henk Beusekamp (rechts) weer terug in de schoolbankjes