Leidse Instrumentenmakers School

LIS

Leidse Instrumentenmakers School

Klaar voor groei

De LIS is een kleinschalige MBO-vakschool voor precisietechniek. De kleinste MBO-school van Nederland. Al meer dan 115 jaar leidt deze school hoogwaardige instrumentenmakers op. De school heeft  haar wortels  in de universiteit Leiden, maar is inmiddels geheel zelfstandig en heeft een eigen pand op eigen grond. De studenten leren instrumenten te maken voor onder andere wetenschap, fijnmechanica, lasertechnologie, laboratoria en ziekenhuizen. Studenten die de LIS doorlopen worden getraind op het gebied van metaalbewerking, glasbewerking, optiek, lasertechnologie en micromechanica.

Toegepaste producten Legrand:

Railkokersystemen
Kabeldraagsystemen
Wandgoten
Schakel- en verdeelinrichtingen

Om de eisen vanuit de school voor de nieuwbouw in kaart te brengen, werd een adviesbureau ingeschakeld. De E-installaties en het loodgieterswerk werden uitbesteed aan Technisch Installatiebureau R. Hijkoop. Aan de hand van het ontwerp en de technische omschrijvingen van het adviesbureau werkte Ed van den Nouland, projectleider van Installatiebureau Hijkoop het definitieve ontwerp uit. Tijdens die uitwerking bleek dat het ingewikkeld was om alles goed op elkaar af te stemmen. Ed: “Je zit met een behoorlijk aantal disciplines; de verwarming, perslucht, het riool, waterleidingen, verlichting en kabelgoten. Alles moet een plekje krijgen en dat kan alleen probleemloos wanneer je goed met elkaar blijft overleggen.”

Onopgemerkt hoogteverschil

Een extra uitdaging was het hoogteverschil tussen de verschillende bouwdelen dat aan het licht kwam tijdens het vertalen van het voorlopige ontwerp naar het definitieve ontwerp. “Dat zorgt voor een extra dimensie in de puzzel van railkokers, kabeldraagsystemen en wandgoten waar we op basis van het voorlopige ontwerp geen rekening mee hadden gehouden. Na veel passen en meten en een heleboel overleg zijn we samen met alle disciplines tot een werkbare oplossing gekomen.

Ron van Kampen (Legrand Nederland), Ronald Hijkoop (Installatiebureau Hijkoop) en Ed van den Nouland (Installatiebureau Hijkoop)

Toekomstig vermogen

De school is klaar voor de toekomst. De hoofdaansluiting is aangepast van 200A naar 1600A. Dit lijkt een zeer grote stap, en is op dit moment misschien nog wat ruim bemeten, hoewel de klimaatbehandeling ook een deel gebruikt. Ronald Hijkoop, directeur van Installatiebureau Hijkoop: “Met deze uitbreiding kan de school groeien, want je weet nooit wat er in de toekomst nog aan machinepark bij komt. Grotere machines, nog geavanceerdere machines, dan is het uiteindelijk voordeliger om wat hoger in te zetten dan wanneer je later aanpassingen moet maken.”

De keuze voor de verdeelkasten

In het bestek stonden railkokers voorgeschreven. Ed wist dat Legrand Nederland deze kon leveren en nam contact op met Ron van Kampen, account manager bij Legrand. De railkokers zouden worden gevoed vanuit de hoofdverdeelkast van 1000 kVa en 1600 ampère. Ron bracht de aanvraag voor de kast onder bij Thekobur, een paneelbouwer van Legrand. Dit heeft als voordeel dat de hoofdverdeler en de railkoker op elkaar zijn afgestemd wat KA-waarden betreft. De installatieautomaten zijn juist ingesteld en ook de aansluitvlaggen waarmee de railkoker op de hoofdverdeler moet worden aangesloten zijn op de juiste manier gemonteerd. De complete ontzorging gaf voor Ed de doorslag om te kiezen voor de combinatie Legrand & Thekobur. Ed: “Wandgoten en kabeldraagsystemen nemen we altijd al af bij Legrand, dus we kennen het bedrijf. Nu hebben we ook dit samen gedaan. Al het materiaal is prima afgeleverd en de railkokers zijn door Legrand gecertificeerd.”

Turn-key

“Als wij een project ‘turn-key’ aannemen, dan komt er vanuit de projectafdeling een team op te zitten,” vult Ron van Kampen aan. “Het project wordt helemaal ingemeten en de installateur krijgt een aanspreekpunt in de vorm van een projectleider vanuit Legrand. Turn-key betekent dat we de producten leveren en ook de montage voor onze rekening kunnen nemen. Voor de installateur heeft dit als voordeel dat de risico’s worden beperkt. Technisch Installatiebureau R. Hijkoop maakte gebruik van deze mogelijkheid met betrekking tot de railkokers.”

Ed: “Ik kreeg van Jaap Baars, de projectleider vanuit Legrand Nederland, een overzichtelijke planning van wat hij op welke dag van mij nodig had om verder te kunnen. Goedkeuringen, gegevens van de aansluitkasten, dat liep erg goed.” “Uiteindelijk is alles binnen planning en budget gerealiseerd”, vult Ronald Hijkoop aan. “Dat kun je lang niet van alle projecten zeggen.”