Woonstation Vogelenzang

Woonstation

Woonstation Vogelenzang

Platform voor samenwerkende ondernemers

In het voormalige, historische stationsgebouw van Vogelenzang vond afgelopen november de opening plaats van het Woonstation. Een samenwerking tussen negen ondernemers op het gebied van wonen in de meest brede zin van het woord. Van idee tot uitvoering. Hier kan de klant sfeervol winkelen voor een interieuradvies, tuinontwerp, een open haard of een geurkaars. Maar veel klanten hebben ook de weg al gevonden naar de Wachtkamer, de lunchroom vol verse producten. Alle partners hebben één ding gemeen: een passie voor kwaliteit en liefde voor schoonheid. Het design schakelmateriaal van BTicino voelt zich dan ook volledig thuis in deze bijzondere omgeving.

Bart Hoes groene architectuur

Bart Hoes gelooft in het directe contact tussen de opdrachtgever en vormgever. Daarom werkt hij als zelfstandige landschaps- en tuinarchitect, maar wel binnen een netwerk van specialisten. Door zijn komst naar het Woonstation zet hij nog een stap richting samenwerking binnen de keten. “Ik wilde op een leuke, inspirerende plek werken, met samenwerken in het achterhoofd. Als je elkaar nodig hebt binnen het Woonstation, weet je elkaar te vinden. Dit gaat op een vrije basis. Er ontstaan vanzelf kruisbestuivingen. Omdat je lijfelijk naast elkaar zit, doe je meer projecten samen. Ook hier geldt voor mij dat het directe contact goed werkt.”

Dmitri Meijer (Legrand) en Bart Hoes

Branchegerichter

“Op de bovenverdieping zitten de mensen van de projecten, hier zijn we creatief bezig met het bedenken en vormgeven. Een verdieping naar beneden zijn de ruimten meer praktisch ingericht voor directe verkoop. De bovenvloer verkoopt in eerste instantie een idee, een gevoel. Boven en beneden zijn nu met elkaar branchegerichter bezig”, zegt Bart.

“Materialisatie werkt voor mij inspirerend. Ik zie nu wat mogelijk is op het gebied van techniek. Legrand Nederland heeft voor mijn gebied ook prachtige oplossingen waar ik anders minder snel was opgekomen, zoals het robuuste vandaalbestendige Soliroc schakelmateriaal voor buiten. En met My Home van BTicino kun je ook voor buiten mooie scenario’s maken. Inspiratie kan van alle richtingen komen en dus net zo goed uit de techniek!”

“Bij ons thuis ging het al over haarden toen ik nog in de luiers liep”, zegt Jantien Lindeman, eigenaar van Schouwspel haarden en het Woonstation pand. “Mijn ouders zijn hier in de jaren zestig een fabriek gestart, waar ze hun eigen haarden konden gieten. We doen met haarden van alles: van gashaarden tot en met houtkachels. Uiteraard compleet met de aanleg van de rookkanalen en gasleidingen. Het begon heel klassiek met grote schouwen, toen werd de tendens ‘hoe strakker hoe beter’. En nu is de trend weer terug naar gezelligheid. Rendement is ook belangrijk geworden, hierdoor zie je op het moment veel gesloten hout gestookte haarden.”

Elyts Zonwering, Style Shutters en Martens Glas Design samen in de showroom

Fons en Ingrid Heirman zijn direct rechts bij binnenkomst het warme welkom van het Woonstation. Dit enthousiaste ondernemersechtpaar wil klanten een totaaloplossing bieden voor woonwensen op het gebied van glas, zonwering en shutters. “Er zitten hier als het ware drie bedrijven”, zegt Fons. “Onder de noemer Martens Glas, Elyts Zonwering en Style  Shutters leveren we aan bedrijven en consumenten. Gert-Jan Splinter van Elyts Zonwering en Style Shutters heeft naast zijn locatie in Naarden nu ook hier een fraaie showroom voor zijn producten. Ingrid en ik zijn van oudsher specialisten op het gebied van hardglas. Je moet hierbij denken aan douchecabines, keuken achterwanden, glazen vloeren of trappen, maar ook kleine functionaliteit, zoals legplanken en planchettes. We maken douchecabines op maat, ook als die 2.20 meter hoog zijn. Er zijn weinig glasbedrijven die dit kunnen en zich hierin specialiseren.”

Ingrid en Fons Heirman

Over de streep

“De shutters en zonwering vullen dit pallet goed aan. Het is prima te combineren. Het is ook voor ons leuk werken hier. Er is veel bedrijvigheid om ons heen. De lunchroom ‘De Wachtkamer” zit pal naast onze showroom. Dat geeft veel doorloop. We helpen elkaar indien nodig en verwijzen de klanten onderling naar elkaar door. Dmitri Meijer van Legrand Nederland is onze BTicino man. Hij heeft bij het Woonstation overal BTicino toegepast. Mensen vinden het mooi. Als klanten oog hebben voor shutters en mooi glas, hebben ze ook oog voor mooi schakelmateriaal. Als ze het zien, zijn ze over de streep. We verwijzen ze dan graag door naar onze collega van Frame Domotica.”

Frame Domotica: meer comfort in huis met intelligente installaties

Menno Schroots is de drijvende kracht achter Frame Domotica, één van de zakelijke bewoners van het Woonstation. “Klanten ervaren niet alleen comfort in huis door de aankleding, maar ook door ‘intelligente installaties’. Verlichting is hierbij een belangrijk aspect”, zegt Menno. “Hiermee komen klanten vaak bij ons binnen. Met een intelligente installatie zet je de verlichting niet aan of uit, maar schakel je scenario’s in, zoals ‘thuiskomen’, ‘weggaan’, ‘relaxen’. De verlichting past zich aan naar de ingestelde behoefte.”

“Vanuit deze benadering kan ook de temperatuurregeling, deurcommunicatie, het alarm of muziek in huis hierop aangesloten worden. Wij hebben ruime kennis van oplossingen binnen de branche, zoals BTicino My Home woningautomatisering. BTicino kan ik binnen het Woonstation laten zien in verschillende toepassingen. Klanten vinden het er vaak erg mooi uitzien”, aldus Menno.