Werkina

Werkina

Werkina

Werkina vaart nieuwe koers met BTicino

Teo van Maastricht, directeur bij Werkina Werkendam, heeft twee passies: scheepvaart en elektrotechniek. Het BTicino My Home programma trok zijn aandacht. Op dit moment laat hij het domoticasysteem grootschalig installeren in zijn eigen nieuwe appartement in Raamsdonkveer. Daarnaast lopen er pilots met BTicino My Home toepassing in de binnenvaart en luxe jachten.

BTicino My Home woningautomatisering heeft vijf hoofdgroepen: comfort, besparing, controle, veiligheid en communicatie. Dit sluit ook aan bij de behoeften van de luxe scheepvaart. Installatiebureau Drabbe installeerde het My Home systeem in het nieuwe appartement van Teo van Maastricht in Raamsdonkveer. “Domotica is heel leuk, het is emotie. Je moet er een passie voor hebben. Ik zie de diverse mogelijkheden hiervan. In mijn nieuwe appartement wordt door het BTicino My Home systeem alles gekoppeld. Zelfs de airco koppelen we gelijk erin”, zegt Teo. “We benutten het gehele systeem, van het BTicino Axolute glazen schakelmateriaal, de sturing van verlichting, voorgeprogrammeerde scenario’s zoals de sturing van de gordijnen, zonneschermen, het inbraakalarm tot en met de mechanische ventilatie. Ik ben er razend enthousiast over!”

Teo van Maastricht, directeur Werkina Werkenden

Open systeem

Teo zag direct meer mogelijkheden voor het systeem. “Vanuit Werkina zoeken we al een tijdje naar een oplossing om naast ons huidige systeem te gebruiken voor de luxe jachtbouw. BTicino My Home is een “open” systeem, waardoor je het goed kunt koppelen met andere systemen. We gaan hier pilots mee draaien. Nederland staat bekend om zijn grote jachtbouw. Dan praten we over schepen van 15 miljoen Euro en meer. De jachten van Steve Jobs en Steven Spielberg zijn ook in Nederland gebouwd.”

“We zijn ons nu aan het oriënteren hoe we BTicino voor deze markt het beste kunnen toepassen”, zegt Teo. “Werkina doet meer met systemen, kijkt altijd hoe je het systeem maximaal kunnen benutten. We willen niet op de stoel van de installateur gaan zitten. Daar hebben we de mensen niet voor. De installateur is onze klant. Voor de middelgrote en kleinere installateurs kunnen wij heel wat toevoegen. We worden via ons netwerk nu al actief benaderd. Klanten die zien wat mogelijk is, willen het ook hebben.”

“Naast de jachtbouw is BTicino My Home ook geschikt voor projecten in de binnenscheepvaart. Nu zitten die tijdelijk in moeilijk water, maar er zijn binnenvaartschepen die luxer zijn dan een luxe jacht. Vooral de Belgische klanten steken veel geld in de afwerking van hun schip. Wij zouden graag BTicino voor deze markt als complete pakketten aan derden willen leveren. De klant kan het zelf installeren of laten installeren en wij zorgen voor de werking van de My Home software en het maken van de scenario’s. Wij weten op welke manier je het systeem kunt integreren met het interieur van het schip. Wij gaan niet door het pand heen met leidingen, dat ziet er niet goed uit. Er komt eerst een stuk engineering bij kijken. Dan volgen de instructies aan monteurs en het plaatsen. Ik zie Werkina als dienstverlener naar de kleine installateur toe. Onze meerwaarde zit in de kennis, die wij hebben door ervaring. Wij hebben betrokkenheid bij hoe het in de praktijk gaat in de scheepsbouw.”


Marktonderzoek

“Toen wij begonnen met de automatisering van de scheepvaartsystemen verklaarde iedereen ons voor gek”, zegt Teo. “Wij hebben eerst uitgebreid de markt onderzocht welke drempels er waren voor onze klanten. Die wilden vooral ‘geen extra kosten’ en verder garantie en training op de bediening. Hierop zijn we gaan inspelen. Het opleidingsschip in Harlingen vaart nu met onze systemen rond. Het duurde een jaar of vijf tot het geaccepteerd was en nu wordt er geen een schip gebouwd zonder geautomatiseerde systemen! Wij hebben veel geld in ontwikkeling zitten, dat smeren wij uit over heel veel schepen, dat is altijd goedkoper. Voor ons is dit proces met BTicino een herhaling van hoe we dit eerder hebben benaderd.”

“My Home is al jaren succesvol in vele landen. In Nederland is BTicino My Home in oktober 2011 geïntroduceerd, waar het zeer positief ontvangen is”, zegt de Legrand productspecialist Marcel Bonten. “Wij zoeken samenwerking met partners. We bieden intensieve begeleiding aan dit soort “nieuwe vaarwegen”. We zijn geen fabrikant die het wel even komt vertellen. Je leert van elkaar. Wij herkennen wat Teo zegt: eerst denken mensen dat “automatisering” duur of moeilijk is. En dan willen ze het toch. Het wordt voor veel mensen gewoon om onder andere de verlichting aan te sturen met een iPhone. Alle mogelijkheden maken de markt rijp hiervoor.”

Elektrotechniek: onmisbare lading aan boord

Werkina ontwikkelt en produceert scheepselektrotechniek voor de binnenvaart, baggerschepen, passagiersvaart en luxe jachten. Het bedrijf levert complete elektrische installaties, nautische pakketten, naast motorbedieningssystemen, elektrische voortstuwing en entertainment systemen. Op dit moment lopen er pilots om te zien wat het My Home systeem van BTicino zou kunnen betekenen voor deze branche.

“Nederland heeft de meest moderne binnenvaartvloot ter wereld. Veel mensen weten dat niet. We waren ooit met installatie van 25 nieuwbouwschepen tegelijk bezig. Werkina is op binnenvaartgebied de grootste elektrotechnisch installateur. De absolute aantallen zijn minder geworden. Soms deden we 54 schepen per jaar, nu ongeveer 25 per jaar. De binnenvaart zit helaas op het moment in moeilijk vaarwater. Wij kijken ook breder en meer over de grens. We hebben veel ervaring met installaties in de luxe jachtbouw en baggerij. We hebben bijvoorbeeld net een project gedaan in Panama. Maar luxe jachten installeren we meestal helemaal hier in Nederland. Vaak komt de klant hier zelf met de boot aan.”