Marquant

Deurommunicatie Pijnacker

Marquant

Goed door een deur met Bticino deurcommunicatie

In Pijnacker zijn in oktober 174 nieuwe appartementen opgeleverd onder de naam MarQuant. Van Aalst Elektro (uit Breda) verzorgde voor Heijmans de elektrotechnische installatie met BTicino deurcommunicatie, Legrand kabeldraagsysteem en verdelers.

Toegepaste producten Legrand:

174 BTicino Classe 100 V12B binnenposten
74 BTicino Swing Base systemen
Twee verdelers van Legrand van ieder 63 A
Een verdeler van 80 A
Van Geel P31 kabelgoten
Datakabels en dataconnectoren van Legrand

 Het woningbouwproject ligt in de nieuwe wijk Keijzershof in Pijnacker en omvat twee gebouwen: een Carré van circa 8.500 m2  met 96 appartementen en een Toren van circa 9.500 m2  met 78 appartementen. In totaal zijn er 174 appartementen opgeleverd met BTicino deurcommunicatie. Vrijwel tegelijk liep er ook nog een BTicino deurcommunicatie project voor de WEL, Woningstichting Etten-Leur, voor 74 appartementen.

Tunnelbouw

 “Van Aalst is van oudsher een bedrijf met wortels in de woningbouw”, zegt Paul Barten, projectleider bij Van Aalst. “Maar tegenwoordig zijn we breed inzetbaar. Een sterke kant van ons bedrijf is onze expertise in de tunnelbouw en gietbouw met beton. Ook het Carré in Pijnacker is met tunnelbouw gerealiseerd. De vloer en wanden worden tegelijk gestort en de inbouwdozen worden er direct tijdens het storten in meegenomen. Deze manier van werken is interessant voor hoogbouw waar snelheid telt. Je ziet het gebouw gewoon groeien!"

"Wij hebben de monteurs en werkvoorbereiders in huis die dit goed kunnen. Je moet hiervoor wel iets in je mars hebben, behalve bouwkundig inzicht, moet je onder druk kunnen samenwerken met de andere partijen.”

Paul Barten (projectleider Van Aalst Elektro), Jan Schipper (accountmanager Legrand) en Paul Voorbraak (werkvoorbereider Van Aalst Elektro)

 “We hebben voor de bewoners van Marquant een BTicino deurcommunicatiesysteem geïnstalleerd. Accountmanager Jan Schipper van Legrand Nederland liet de toestellen bij ons op de zaak voor het eerst zien. Ik had gelijk interesse. Marcel Bonten, product specialist van  Legrand, kwam vervolgens naar ons kantoor en heeft onze werkvoorbereiding gecoacht om hiermee te werken”, vertelt Paul. “We hebben een ochtend bij elkaar gezeten, waarvan een half uur een stukje uitleg was en daarna zijn de werkvoorbereiders direct aan de slag gegaan en hebben de toestellen hier voorbereid. Vervolgens zijn ze in de appartementen geïnstalleerd en ze deden het allemaal! We hebben geen enkel probleem gehad. Echt top, die begeleiding!”

 “Bij de bekabelingstructuur van de BTicino binnenposten gaan de kabels van toestel naar toestel, dus ook van appartement naar appartement. De toestellen worden op een standaard inbouwdoos geschroefd. Boren is niet nodig. De bekabeling wordt afgemonteerd op een connector, die in de inbouwdoos past. Wanneer een bewoner het toestel eraf haalt om de wand te schilderen of te behangen, kunnen zowel het toestel als de montageplaat verwijderd worden, terwijl de connector intact in de inbouwdoos blijft. Hierdoor krijg je geen storing in de andere appartementen. Bij andere systemen moet je meestal bij het verwijderen van het toestel de kabels losmaken. De kans is dan groot dat toestellen in andere appartementen op dat moment geen werking meer hebben.”

Veel minder werk

 “Het configureren gaat heel gemakkelijk op kantoor door in het toestel een configuratieweerstand te drukken. Hiermee is het toestel geprogrammeerd. Dit is veel minder werk voor ons. Bij andere systemen moet je ieder toestel ter plekke aanmelden. Dan moet er een monteur van ons bij de centrale postkast gaan staan en een andere monteur gaat naar boven om appartement voor appartement aan te melden. Ook bij storingen naderhand is het BTicino systeem heel fijn, want je hoeft alleen maar een nieuw toestel te pakken en er weer configuratieweerstanden in te prikken en klaar.”

 “De andere bewoners hebben er helemaal geen last van. De montage gaat vlot. Het frame van het toestel schroef je gemakkelijk op de inbouwdoos. De connector gaat door het frame in het toestel. Dus je hoeft niet meer te boren. Dit levert een flinke tijdsbesparing op. Want normaliter hang ik de toestellen pas op het laatst op bij de bewoner. Dan ben ik verder al klaar op het project. Als ik dan niet meer hoef te boren is dat heel fijn, want je hoeft de woning niet weer schoon te maken.”

Ruime keuze

 “We zijn heel tevreden over het product en de samenwerking”, zegt Paul. “Het was een nieuwe ervaring om met dit product te werken. Het toestel ziet eruit als een soort IPad, het design is volgens de laatste mode. Het verkoopt zichzelf. Er is veel keuze binnen het systeem. Er is aan alles gedacht. Er is ook een aangepaste versie voor bewoners met rolstoel. Bij het project in Etten-Leur is de huisnummering met een toevoeging a, b, c of d. Dit is iets dat typisch Nederlands is. Binnen het BTicino systeem is hier een oplossing voor, wat niet bij elk merk vanzelfsprekend is. En nog een voordeel van dit systeem is dat je het bij alle elektrotechnische groothandels kunt kopen. Ik ga graag naar een klant toe met dit toestel. Ik kan er vierkant achter staan!”