Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Nieuwbouw Nederlands Lucht- en ruimtevaartcentrum | Legrand Nederland

Aanleg totale energiedistributie

In opdracht voor Lammerink Installatie Groep uit Ootmarsum heeft Klein Poelhuis Installatietechniek de aanleg van de totale energiedistributie van de nieuwbouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse verzorgd. “Natuurlijk kenden we Legrand Nederland al van de kabelgoten en railkokersystemen. Maar we wisten niet dat ze een totaalpakket konden bieden inclusief aftakkasten”, aldus projectmanager Theo Hendricksen van Klein Poelhuis.

Theo Hendricksen, projectmanager bij Klein Poelhuis

Theo Hendricksen, projectmanager bij Klein Poelhuis

Leo Dingemanse, hoofd uitvoerder bij Klein Poelhuis

Leo Dingemanse, hoofd uitvoerder bij Klein Poelhuis

Niek Lammersen, accountmanager Legrand Nederland

Niek Lammersen, accountmanager Legrand Nederland

Jaap Baars, projectleider Legrand Nederland

Jaap Baars, projectleider Legrand Nederland

Key facts

Startdatum project: 04-2016
Oplevering project: 12-2017

Toegepaste producten Legrand

300 meter IP68 railkoker
800 meter IP55 railkoker
750 meter Vloergoot
7.000 meter Kabelgoot, kabelladder & wandgoot

Gebruikte materialen

6x trafo-bord verbindingen 1600A IP68, 220 aftakkasten, waarvan 70 stuks specifiek geassembleerd

aftakkast

Het nieuwe pand van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse telt maar liefst zeven enorme onderzoekshallen. Het NLR test nieuwe ontwerpen van onder meer vliegtuigvleugels voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland. Ook voor de ruimtevaart voert het NLR diverse projecten uit op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en testen. Na oplevering komen de hallen vol te staan met zware, veeleisende testmachines, zoals windtunnels en trilmachines. Deze apparatuur verbruikt veel energie. Hierin lag juist de grootste uitdaging voor Klein Poelhuis Installatietechniek, die bij de nieuwbouw verantwoordelijk is voor de aanleg van de totale energiedistributie. “Tel daarbij op dat de hallen flexibel ingericht moeten kunnen worden”, legt projectmanager Theo Hendricksen uit. “De ene keer vraagt een hal dus meer energie dan de andere keer en voor het toekomstig gebruik moeten de hallen gemakkelijk aan te passen zijn.”

De nieuwbouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is een goed voorbeeld van een project waar de installateur met Legrand Nederland op alle terreinen actief meedenken met de opdrachtgever. Oftewel: hoe kun je de totale energiedistributie zo efficiënt maar ook zo flexibel mogelijk inrichten? Hendricksen: “Dat meedenken begon al bij de energiedistributie van buiten naar binnen. Op het terrein komen drie trafohuisjes te staan met zes trafo’s van elk 1.000 kVA. In totaal komt er dus 6 megawatt aan vermogen het gebouw binnen. Samen met Legrand hebben we een plan uitgedacht waarbij er niet onnodig veel kabels van binnen naar buiten hoeven te worden aangelegd.”

Energietorens

Verspreid over het pand werden drie centrale energietorens gebouwd. Van daaruit wordt alle sterkstroom en elektravermogens van buiten naar binnen verzameld en doorgegeven. Voor een flexibele inrichting is er samen met Legrand Nederland een systeem ontworpen met railkokers en aftakkasten die op zes meter hoogte aan de halwanden hangen. Daaraan gekoppeld zitten in totaal 109 powercenters die verspreid over de verschillende hallen de machines en andere producten van elektriciteit voorzien. Theo Hendricksen vervolgt zijn verhaal. “Natuurlijk kenden we Legrand al van de kabelgoten en railkokersystemen. Maar we wisten niet dat ze een totaalpakket kunnen bieden op het gebied van energiedistributie. Het grote voordeel is dat je nu voor het gehele traject maar met één leverancier te maken hebt. Dat werkt wel zo gemakkelijk. Daar gaan we in de toekomst zeker meer gebruiken van maken.”

Ook accountmanager Niek Lammersen van Legrand Nederland is bij het gesprek aanwezig. “Doordat wij door Klein Poelhuis werden gevraagd om mee te denken bij dit project, kun je ook bepaalde producten en oplossingen naar voren schuiven waar zij misschien zelf niet zo snel opkomen, of waarvan ze zelfs niet wisten dat wij ze in het pakket hebben. Op basis van die gesprekken hebben wij een groot deel van de aftakkasten ook custom-made geassembleerd. En dat geldt ook voor alle powercenters. Op die manier kunnen we een meerwaarde leveren aan een project. Voor zowel de installateur als de opdrachtgever. En waar een installateur vroeger misschien wel vier verschillende leveranciers nodig had voor dit traject, kunnen ze het nu af met één leverancier. En met één aanspreekpunt. Wel zo handig!”

Energietorens

Op zes meter hoogte hangen de railkokers en aftakkasten van Legrand

Op zes meter hoogte hangen de railkokers en aftakkasten van Legrand

Flexibele stopcontacten

Om de klant maximale flexibiliteit te bieden worden er verspreid over de zeven onderzoekshallen 109 powercenters geplaatst. Theo Hendricksen: “In eerste instantie waren alle hallen door de opdrachtgever volgetekend met stopcontacten. ‘Heb je die allemaal nodig en wat voor machines komen daar dan te staan?’, was daarop onze vraag. Toen duidelijk werd dat de machines in de hallen regelmatig wisselen en dat dus ook de energiebehoefte telkens verandert, hebben we een systeem bedacht waarbij we de wandcontactdozen centraliseren door middel van powercenters. In zo’n kastje zitten meerdere wandcontactdozen met verschillende amperages. Van bijvoorbeeld 63 ampère tot een normale aansluiting voor bijvoorbeeld de voeding van een laptop. Die kastjes worden gevoed vanaf de 400 ampère aftakrails.” Doordat je gebruik maakt van een railkokersysteem, kun je de powercenters in de toekomst eventueel nog verplaatsen. Om de halve meter kunnen ze worden ingeplugd. “Ook de technische dienst van het NLR is blij met onze installatie”, vult hoofd uitvoerder Leo Dingemanse van Klein Poelhuis Installatietechniek aan. “De zekering van elke wandcontactdoos hebben we bewust niet aangebracht op zes meter hoogte bij de aftakkast. In het verleden moesten bij een storing elke keer de hoogwerker erbij halen. Nu zit die zekering bij de wandcontactdoos. Daardoor kunnen ze sneller optreden bij een storing. Ook over dat soort dingen heeft Legrand meegedacht en meerwaarde geleverd.”

railkokersysteem

Bij dit project is onder andere gebruik gemaakt van het nieuwe IP68 giethars railkokersysteem van Legrand

railkokersysteem

Zucchini IP68 railkoker

Naast de ‘gewone’ Zucchini IP55 railkoker is er bij de nieuwbouw van het NLR ook het nieuwe Zucchini IP68 giethars railkokersysteem van Legrand toegepast. Het is speciaal bedoeld voor het transporteren van hoge vermogens in extreme omstandigheden. Het IP68 railkokersysteem is waterdicht en door de bescherming met giethars een ideale oplossing voor energiedistributie in bijvoorbeeld de chemische en petrochemische industrie. Bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum stond het IP68 giethars railkokersysteem in het bestek.

Niek Lammersen hierover: “Het is de eerste keer dat wij het IP68 railkokersysteem hebben toegepast bij een project in Nederland. Het is voor Legrand een vrij nieuw product en de fabriek in Italië gaf vlak voor aanvang aan dat ze er klaar voor waren. Omdat de montage een bepaalde kennis en kunde vereist in verband met de giethars hebben we daardoor ETDV railkokermontage uit Tiel ingeschakeld. In verband met het koppelen van de railkoker elementen met giethars is het van groot belang dat engineering en fabricage hiervan optimaal is. Onze engineers Roberto Ferrarini en Johan Hendriks en product specialist Henny de Groot hebben dan ook een fantastische job geleverd. Zo’n eerste project met een nieuw product is altijd spannend en uitdagend. Het was misschien makkelijker geweest als de primeur een wat kleiner project was geweest, maar alles is goed gegaan en hier kunnen we op verder bouwen!”

Meedenken en samen leren

Klein Poelhuis Installatietechniek waardeert de actieve inbreng van Legrand. “Legrand heeft zeker waargemaakt wat het beloofde”, aldus projectmanager Theo Hendricksen van Klein Poelhuis. Accountmanager Niek Lammersen van Legrand vult aan: “We moesten af en toe wel even goed met elkaar om de tafel. Op die manier leer je samen van een project en bouw je samen wat op. Ook voor de toekomst.” Theo Hendricksen knikt. “Samen met mijn collega Leo Dingemanse heb ik ook afgesproken om - zodra het project is opgeleverd - een keer naar het kantoor van Legrand Nederland in Boxtel te gaan. Om het project samen - met open vizier - te evalueren. Zodat we er samen van kunnen leren. Bij ons stond Legrand bekend als leverancier van kabelen wandgoten, maar ze kunnen veel meer. Daar zijn we bij dit project wel achter gekomen!”

Nieuwbouw NLR: 18.000 m²

Het nieuwbouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in de Noordoostpolder beslaat maar liefst 18.000 m². Met drie enorme kantoorgebouwen verdeeld over elk twee verdiepingen en zeven enorme onderzoekshallen. De oude panden op het terrein waren sterk verouderd en stonden ook te ver verspreid van elkaar. NLR hoopt met de nieuwbouw ook op meer synergie tussen de verschillende afdelingen. Aannemersbedrijf Friso uit Sneek is de hoofdaannemer van het project. Installatiegroep Lammerink tekende voor alle werktuigkundige installaties waaronder de warmtekoudeopslag. Klein Poelhuis Installatietechniek, met vestigingen in Emmeloord, Hengelo en Winterswijk, is verantwoordelijk voor de aanleg van de totale energiedistributie. Niet alleen in de zeven onderzoekshallen maar ook in de rest van de nieuwbouw.