Nieuw datacenter voor Rijksuniversiteit Groningen

datacenter-rijksuniversiteit-groningen

Nieuw datacenter voor Rijksuniversiteit Groningen

Met dank aan het winning team EQUANS - VSK Kastenbouw - Legrand

Op 16 september 2021 werd het nieuwe High Performance Computing Datacenter van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opgeleverd door EQUANS. Dit hypermoderne en volledig uitgeruste datacenter kwam tot stand via een uitstekende samenwerking met Legrand en VSK Kastenbouw.

Datacenter rijksuniversiteit groningen
© Ronald Koelink

Binnen de universitaire wereld is een fors toenemende vraag naar betrouwbare en grote dataopslag, supersnelle dataverwerking en hoogwaardige rekencapaciteit. Een sterke en toekomstbestendige data-infrastructuur is voor een universiteit zoals de RUG cruciaal om op internationaal niveau te kunnen blijven werken aan grote onderzoeksprojecten.

Voor de bouw van een nieuw datacenter ging de universiteit onder andere in zee met EQUANS (voorheen bekend als ENGIE Services), VSK Kastenbouw en Legrand. Dankzij een uitstekende samenwerking tussen deze partners – gecombineerd met een klantgerichte aanpak – was de bouwtijd van dit project amper één jaar.

Samenspel tussen ervaren partners

Het startschot voor dit project werd gegeven in 2018, met het concretiseren van de uitgangspunten en het begin van de rekenfase. EQUANS fungeerde daarbij tegelijk als installateur en integraal hoofdaannemer voor het ontwerp, de vergunningen, de bouw en het terrein. Zij brachten bij het opstarten van het project Legrand, – samen met data-expert Minkels – en VSK Kastenbouw meteen om de tafel. Hierdoor konden alle specialisten vanaf het begin hun kennis en knowhow volop benutten over alle benodigde onderdelen: kabeldraagsystemen, railkokersystemen, UPS’en, verdeelkasten, datakasten en meer. Een breed pallet aan oplossingen passeerde de revue.

Rijksuniversiteit Groningen datacenter kasten
© Ronald Koelink

Feilloos projectmanagement, van calculatie tot oplevering

Bij de voorbereiding en uitvoering van het project dreigde de coronapandemie roet in het eten te gooien op het gebied van leveringen van materialen en communicatie tussen de samenwerkende partners en de klant. Omdat EQUANS, Legrand, Minkels en VSK Kastenbouw prima op elkaar inspeelden, werden specifieke knelpunten vanaf het begin aangepakt via regelmatig (digitaal) overleg. Zelfs de Factory Acceptance Test van de UPS-systemen gebeurde virtueel en verliep zonder problemen.

Datacenter Rijksuniversiteit Groningen UPS
© Ronald Koelink

Internationale referentie voor datacentertoepassingen

De RUG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. Het nieuwe HPC (High Performance Computing) datacenter zal daarom worden gecertificeerd door TüV. Daarbij is het essentieel dat elk onderdeel van de gehele energiedistributie voldoet aan die hoge standaarden. Zo ontwikkelde en installeerde Legrand voor de stroombeveiliging twee high-end UPSAVER 3VO UPS’en van elk 1000kW.

Dankzij de toepassing van efficiënte elektro- en koeltechnische oplossingen is het energie-efficiëntiecijfer zeer laag. Het nieuwe datacenter van de RUG behaald een Power usage effectiveness ratio (PUE) van 1,25 of lager. De resterende stroom die niet wordt gebruikt om de server te voeden, stuurt zo andere systemen aan zoals koeling, stroombeveiliging of verlichting.

Elektrotechnisch werden railkokers, kabeldraagsystemen, hoofd- en onderverdelers en de Minkels cabinets – die in Veghel worden geproduceerd – ingezet. En ook het gebruik van duurzame koeltechnieken, zoals de koeling van de supercomputer met water in plaats van lucht, dragen bij tot deze high-tech totaaloplossing.

Optimale opvolging en nazorg

De komende maanden wordt het nieuwe datacenter verder klaargestoomd voor een gefaseerde verhuizing van nieuwe en bestaande systemen. Uniek is ook dat de Rijksuniversiteit Groningen een partnership aangaat met EQUANS, met een servicecontract dat 1 jaar zal duren. In samenwerking met onderhoudspartners zal Legrand klaarstaan voor het onderhoud, als onderdeel van het 15-jarige onderhoudsplan waar we eveneens aan bijdroegen.

Ondanks de dreiging van de coronacrisis en een verstoorde toelevering van materialen werd de eindstreep tijdig gehaald, met een buitengewoon sterk resultaat op het gebied van infrastructuur en technische onderdelen.

Ook in dit project bood Legrand de geschikte oplossingen voor een efficiënt datacenter. Bekijk al onze projecten.