Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Meander Medisch Centrum | Legrand Nederland

Nieuw topklinisch ziekenhuis in Amersfoort

Eind 2013 opent het Meander Medisch Centrum (MMC) de nieuwe locatie aan de Maatweg in Amersfoort. Het gebouw heeft een lichte en open uitstraling met een goed doordachte indeling. Ondanks de enorme omvang van het ziekenhuis van 113.000 m2 inclusief de parkeergarage, kunnen pati.nten hier straks gemakkelijk de weg vinden. Het MMC heeft een logische indeling in vier gebieden, namelijk: intensieve zorg, verpleegafdelingen, poliklinieken en een psychiatrisch centrum. Het ziekenhuis krijgt een moderne afdeling voor radiologie, nucleaire geneeskunde en een hartcatherisatie afdeling. Als topklinisch ziekenhuis heeft het Meander een eigen Meanderacademie en een ROC voor de verpleegkundige opleidingen.

Voor de bouw van het Meander Medisch Centrum hebben partijen zich verenigd in een VOF bouwcombinatie, waarin Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon en Ballast Nedam elk voor een derde deelnemen. Aanneemsom voor de gehele VO F is 184.5 miljoen Euro. Burgers Ergon is verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en realisatie van alle technische installaties. Technische Unie verzorgt de bouwplaatslogistiek. Legrand Nederland levert Zucchini railkoker- en Van Geel P31 kabeldraagsysteem.

Dave Bazuin (Burgers Ergon) en Leendert Nugteren (Legrand)

“Het Meander Medisch Centrum aan de Maatweg in Amersfoort vervangt straks de oude Meander locaties van de Lichtenberg en het Elisabeth ziekenhuis”, vertelt Dave Bazuin, projectleider voorbereiding bij Burgers Ergon. “De bouw van een ziekenhuis stelt zo zijn eigen eisen. Dat maakt dit project extra uitdagend? Alles moet gecertificeerd worden. Een ziekenhuis vraagt om strenge controle van de medisch geclassificeerde ruimten. Hygiëne en brandvoorschriften spelen een grote rol. Er zijn veel bijzondere, specifieke ruimten in een ziekenhuis, denk aan radiologie of de operatiekamers. Hiervoor is uiteraard ook aanvullende coördinatie  met derden nodig. Al in de prille bouwfasen worden voorbereidingen getroffen. Een MRI scanner bijvoorbeeld is zwaar, heeft een sterke vloer nodig en stelt specifieke eisen door het sterke magnetisch veld. Dit is projectleiding voor gevorderden!”, zegt Dave.

kabels

Railkoker en kabelgoot in combiproject

“In dit soort projecten is het belangrijk dat je samenwerkt met professionele partners. Van Legrand Nederland hebben we in één aanbestedingssom, als combinatieproject, zowel de Zucchini railkoker als de P31 kabelgoot meegenomen. In Nederland komen maar een paar leveranciers voor een dergelijk groot project in aanmerking. In de voorbereidingsfase kijk je naar je huidige relaties, voorgaande ervaringen, de prijsvorming en de compleetheid van offerte."

Compacter werken met Zucchini

“Leendert Nugteren, de projectleider van Legrand Nederland, en ik heb samen de kar voor de railkoker getrokken”, zegt Dave. “Nadat de opdracht was gegeven, hebben we een kick-off afspraak gemaakt op de bouw om een indicatie te hebben van de locatie en de specificaties van verdeelkasten en transormatoren.  Legrand zorgde vervolgens voor de werktekeningen. Iedereen heeft hetzelfde doel: zo effectief mogelijk, binnen kosptrijs, het einddoel halen.  Je moet hobbels samen oplossen, anders kom je nergens. Legrand is een goede partij om mee samen te werken. De Zucchini railkoker is momenteel grotendeels geïnstalleerd, ongeveer 70% van de railkokers zijn geplaatst. Met railkoker kun je compacter werken”, zegt Dave. “Het transporteren van het vermogen (1600A) tussen de transformatoren en de hoofdverdelers kan je hier niet met een kabel oplossen. Anders krijg je enorme pakketten kabels of heel dikke kabels. Het voordeel van de Zucchini railkoker zit hem in de compactheid! Klein maar fijn.”

verdeelkasten en transormatoren

kabels

“Ook het voedingtracé ten behoeve van de noodstroomvoorziening is met Zucchini railkoker gerealiseerd. De noodstroomaggregaten staan hier buiten het gebouw. De transformator staat in het gebouw. Tegen de gevel is een bouwkundige koof (in verband met weerafscherming) gemaakt, waarin de railkoker is gemonteerd. Wij “klimmen” als het ware met de railkoker omhoog tegen de gevel. De 400 Volt van het noodstroomaggregaat gaat naar de transformator en die maakt er 10 KV van. Via twee middenspanningsringen wordt de energie weer verdeeld in het gebouw. De diverse transformatoren transformeren de spanning weer van 10KV naar 400V.

Netjes en overzichtelijk

“Met de Zucchini railkoker hebben ze vlot kunnen doorwerken. De railkoker is gecentraliseerd in twee ruimten in één bouwdeel”, vevolgt Dave. “Een montageploeg onder de verantwoording van Leendert heeft het werk gerealiseerd. De installatie is prima verlopen. Het ziet er netjes en overzichtelijk uit en het resultaat is goed.”