Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Corendon Village Hotel | Legrand Nederland

Slimme oplossing bij nieuwbouw: 120 meter lange "hoofdverdeler"

Geen dikke voedingskabels maar een 120 meter lange railkoker, die van de ene kant naar de andere kant van het pand loopt. Deze slimme oplossing bedachten Elektroservice Holland, Technische Unie en Legrand Nederland bij de nieuwbouw van het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp.

Key facts

Startdatum project: 01-2017
Oplevering project: 05-2018

Toegepaste producten

Hoofdverdeler 2.500 ampère
Aansluiting middenspanningstrafo railkoker 1600 kVA
2 afgaande railkokers van respectievelijk 1.600 ampère (80 mtr) en 800 ampère (40 mtr)
26 aftakkasten voorzien van schakelaars en mespatronen, met 6 brandwerende doorvoeren
Kabelgoot, 750 meters met toebehoren
Componenten voor speciale schakeling verdeelkasten voor aanwezigheid in kamers
1200 magneetschakelaars
300 4-polige buiszekeringhouders, inclusief zekeringen

 Key figures

Dick Brandwijk

Dick Brandwijk
Bedrijfsleider van Elektroservice Holland

Willem Lodewijk

Willem Lodewijk
Projectleider van Elektroservice Holland

Edgar van praat

Edgar van Praat
Accountmanager van Technische Unie

Cor Groeneveld

Cor Groeneveld
Accountmanager van Legrand Nederland


Elektroservice Holland was al volop bezig met de engineering toen opdrachtgever Corendon besloot om er nog een vijfde verdieping bovenop te zetten. “Ik zou daarvan geschrokken zijn als we energiedistributie op een traditionele manier hadden gedaan”, zegt projectleider Willem Lodewijk van Elektroservice Holland. “Maar we hadden al gekozen voor een oplossing in de vorm van een railkoker, die als ‘hoofdverdeler’ van de ene kant naar de andere kant van het pand loopt. Dan wordt alleen die railkoker wel wat zwaarder, was mijn reactie.”

We zijn op bezoek in Badhoevedorp waar reisorganisatie Corendon het Corendon Village Hotel laat bouwen bestaande uit 298 short-stay-appartementen. Gericht op gasten die hier enkele weken of maanden verblijven. Elektroservice Holland is verantwoordelijk voor de aanleg van de gehele elektrotechnische installatie in het gebouw. Bij de energiedistributie heeft het installatiebedrijf samen met groothandel Technische Unie en Legrand Nederland voor een slimme oplossing gekozen door gebruik te maken van een railkokersysteem. “We hebben nu eigenlijk als hoofdverdeler, een railkoker van ongeveer 30 x 30 centimeter, die als een soort elektrotechnische slagader van de ene kant naar de andere kant van het pand loopt. Met telkens een aftakking naar een groep van tien appartementen”, legt projectleider Willem Lodewijk uit. Het grote voordeel van deze oplossing is dat er geen grote hoeveelheden dikke voedingskabels getrokken hoeven te worden. “Verder kan je dan ook met een kleinere hoofdverdeelkast in de technische ruimte af. Die was bij de engineering in eerste instantie 7,5 meter breed. Door gebruik te maken van deze oplossing kunnen we nu een kast van 2,5 meter breed plaatsen. De klant merkte als grap al op dat de technische ruimte achteraf wel wat kleiner had gekund. Dat was weer een extra appartement geweest.”

verbouwing

De hoofdverdeelkast in de technische ruimte

Samen slim werken

Het project in Badhoevedorp is een schoolvoorbeeld van hoe er op het gebied van elektrotechniek slim kan worden samengewerkt. Met een win-win voor alle partijen. Daarbij ging het in dit geval ook nog eens om een zogenoemd turnkey project, waarbij Technische Unie het aanspreekpunt werd voor de opdrachtgever. Edgar van Praat, accountmanager Elektrotechniek bij Technische Unie Dordrecht: “Het begon allemaal met de verdeelkasten. En de vraag van Elektroservice Holland om iets slims te bedenken, waardoor zij uren en materiaal konden besparen. Op die manier kwamen we op het idee van een railkoker, die als ‘hoofdverdeler’ functioneert. Voor Elektroservice Holland betekende dit dus weer terug naar de tekentafel en met Legrand Nederland hebben we het BIM-tekenwerk gedaan, waarbij Legrand zorgde voor de toevoeging van het railkokersysteem. Elektroservice Holland hoefde daarna dus dan alleen nog maar te controleren of alle aansluitingen klopten.” Mede door de BIM-modules was alles op het project naadloos in het werk te maken en zaten de branddoorvoeren precies op de juiste plaats. Als extra partij werd GTV uit Den Bosch bij dit project betrokken. Bij hen in de werkplaats werden bijvoorbeeld de hoofdverdeelkast 2500A gebouwd en de 298 afzonderlijke verdeelkasten aangepast. Deze laatste konden op de bouw via plug & play eenvoudig worden aangesloten door de monteurs van Elektroservice Holland.

De 120 meter lange railkoker, die als ‘hoofdverdeler’ van de ene kant van de andere kant van het gebouw loopt

De 120 meter lange railkoker, die als ‘hoofdverdeler’ van de ene kant van de andere kant van het gebouw loopt

De hoofdverdeelkast is aangesloten op een middenspanningstrafo van 1600 kVA

De hoofdverdeelkast is aangesloten op een middenspanningstrafo van 1600 kVA

Tekort aan technici

Rijst natuurlijk de vraag of de installateur deze arbeidsuren niet graag zelf had gemaakt? Die vraag stellen we aan bedrijfsleider Dick Brandwijk van Elektroservice Holland, die ook aan tafel zit. “Het grootste probleem op dit moment is dat je bijna geen handjes meer vindt. Er zijn gewoon te weinig technici. Ook de aanleg van het railkokersysteem is door een gespecialiseerde partner van Technische Unie en Legrand Nederland uitgevoerd. Je kunt daarvoor niet even een uitzendbureau bellen. Je moet daar echt specialistische kennis voor in huis hebben. Het mooie aan deze samenwerking is dat wij konden doorgaan met onze eigen werkzaamheden, terwijl via Technische Unie laskasten en kabels werden geprefabriceerd door een assemblagepartner. Op die manier kun je met een vaste bezetting van 5 man constant doorwerken. Met die andere werkzaamheden erbij, hadden we ook veel meer monteurs nodig gehad.”

Echt samenwerken

Edgar van Praat van Technische Unie knikt instemmend. “Als technische groothandel zien wij meer en meer onze rol groeien als het gaat om advies bij echte technische oplossingen. Als vraagbaak voor de installateur proberen we samen tot een optimale prijs/prestatieverhouding te komen. Hoe kunnen we samen slimmer bouwen?, daar gaat het om!” Samenwerken op een dergelijke manier vraagt aan de voorkant veel meer afstemming. Samen leveranciers uitzoeken, samen een planning opstellen, maar ook de gehele engineering kost veel tijd. “Maar later verdien je dat dubbel en dwars terug. Je hebt ook veel minder faalkosten. Bijvoorbeeld doordat je bepaalde zaken prefab laat bouwen. Ander voordeel is dat we nu met Technische Unie maar één aanspreekpunt hebben”, zegt Willem Lodewijk van Elektroservice Nederland. “Op het moment dat je iets uitloopt met de planning hoef je niet allerlei leveranciers te bellen dat de levering van de volgende materialen later wordt. Nee, dan hoeven we maar één telefoontje te plegen naar Technische Unie.”

Projectmatig denken

Aan tafel zit ook Cor Groeneveld, accountmanager OEM & Industrie bij Legrand Nederland. Hij geeft aan dat ze er bij Legrand eerst even aan moesten wennen dat dit project door Technische Unie als turnkey project in uitvoering werd genomen, waarbij de groothandel dus als eindverantwoordelijke optreedt. Cor Groeneveld: “We hadden wel wat twijfels. Maar dit is een ontwikkeling die bij deze tijd hoort. In de projectmarkt gaan we er naar toe dat installateurs steeds meer in delen gaan inkopen in plaats van orderregels. Ook omdat er gewoon een tekort aan handjes is. Technische Unie wordt zo een verlengstuk van ons. En andersom zijn wij weer een verlengstuk van hen. Waar het tegenwoordig in de installatiemarkt om moet gaan is dat je samenwerkt en in oplossingen denkt. Dat kan voor ons zelfs zover gaan dat wij bij de materiaalkeus voor een bepaald onderdeel een andere fabrikant voorstellen. En dus geen Legrand. Omdat het in dat geval een betere aanvulling is. Ja, dat is pas écht projectmatig en oplossingsgericht denken.”

Village hotel

Project in het kort

Aan de A9 bij Badhoevedorp zet reisorganisatie Corendon een prestigieus project neer. Het oude Sony-pand van 22.000 m2 zal worden omgebouwd tot het Corendon Skyline Hotel met 677 kamers en congres- en vergaderfaciliteiten. De naastgelegen laagbouw is gesloopt. Hier wordt straks het Corendon Village Hotel geopend, bestaande uit 298 short-stayappartementen, gericht op gasten die hier enkele weken of maanden verblijven. Elektroservice Holland uit Hardinxveld-Giessendam is verantwoordelijk voor de aanleg van de totale E-installatie in dit gebouw. “Het is geen spannend project”, zegt bedrijfsleider Dick Brandwijk. “Het was pas spannend geworden als we deze klus op een traditionele wijze waren aangevlogen.” In plaats van dikke voedingskabels is er bij dit project gekozen voor een railkoker, die als ‘hoofdverdeler’ van de ene kant naar de andere kant van het pand loopt.

Enorme ruimtebesparing

Volgens Cor Groeneveld van Legrand Nederland loopt de installatiemarkt steeds vaker tegen het probleem aan dat een ontworpen installatie eigenlijk niet meer in een gebouw past. “De E- en W-installaties worden dusdanig complex, waardoor de installaties steeds groter worden.” Edgar van Praat van Techniche Unie vult aan: “Een railkoker is niet altijd zaligmakend, maar in dit project is het een absolute meerwaarde. We hebben op de begane grond in de gang ook heel veel ruimte bij het plafond kunnen besparen. Verder wilde de architect een industriële uitstraling met open plafonds. Ik denk dat de railkoker prima past binnen dat plaatje.”