Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Hotel Amstelkwartier | Legrand Nederland

Het 'duurzaamste hotel van Europa' verlegt op alle fronten de grenzen

De wijk Amstelkwartier heeft met het nieuwe hotel, dat hoog boven de andere bebouwing uittorent, een nieuw gezicht gekregen. “Het hotel moet in de ogen van opdrachtgever Amstelside BV de nieuwe standaard worden op het gebied van duurzame hotels in de wereld”, zegt projectleider André Praat van installateur Croonwolter&dros. Samen met projectleider Joost Sanders van Legrand Nederland geeft hij ons een kijkje achter de bouwschermen van het bijzondere hotel in aanbouw.

Key facts

Startdatum project: 10-2014
Oplevering project: 04-2017

Toegepaste producten Legrand:

Railkokers
Kabeldraagsystemen
Schakel- en verdeelinrichtingen
UPS
CCTV

ANDRE PRAAT (CROONWOLTER&DROS) EN JOOST SANDERS (LEGRAND NEDERLAND)

Andre Praat (Croonwolter&Dros) en Joost Sanders (Legrand Nederland)

Voorlopig kunnen hier nog geen gasten inchecken. Maar in april 2017 staat wel de oplevering gepland. Joost Sanders en André Praat vertellen over de E-installaties in het nieuwe hotel. Croonwolter&dros realiseert een ambitieus technologieplan, waarvoor Legrand de meeste materialen levert. André Praat: “Het gebouw krijgt slimme technologie, die op sommige onderdelen zelfs de wens van de gast voorspelt. Als een gast bijvoorbeeld iedere dag op een bepaald moment hetzelfde bestelt, kan slimme software dat voorspellen en zorgen dat de bestelling sneller klaar staat. Zoals Facebook en Google dat doen door data en input te gebruiken kan software voorspellen en zorgen dat de bestelling sneller klaar staat. Zo wordt de beleving van gastvrijheid optimaal.”

Duurzaamheid staat centraal

Veel duurzame maatregelen moeten logischerwijs gezocht worden in W-installaties. Zo zorgden Architectenbureaus Paul de Ruiter en Mulderblauw architecten er samen met technisch adviesbureau Arup voor dat alle cirkels - CO2, afval, water en energie – gesloten zijn. Hiervoor zijn een wko, een bio-wko en een warmtepomp geïnstalleerd. Aannemingsbedrijf J.P. van Eesteren heeft bij dit project de leiding in handen. De twee architectenbureaus bedachten in samenwerking met het technisch adviesbureau een circulair concept, waarin afval wordt hergebruikt, eigen stroom wordt opgewekt en een groentekas op de bovenste verdieping de uitgestootte CO2 opneemt. Verder worden er lokale materialen gebruikt en bestaat het toegepaste beton voor een groot deel uit gerecycled beton. “Dit is echt een bijzonder pand”, vindt André Praat. “Mooi dat we hieraan mee mogen werken.” 

Kabels en buizen

gevaarlijk

Buizen

Maar ook op het gebied van de E-installaties werden er grenzen opgezocht. Dat er overal led-verlichting is toegepast, vindt André Praat al niet eens zo bijzonder meer. Relatief nieuw in Nederland zijn de UPS-units (noodstroom) en CCTV (camerabeveiliging) die het hotel straks krijgt. Deze worden in een latere fase geïnstalleerd. André Praat: “Er komen drie units voor noodstroom en de camerabeveiliging is beperkt in omvang, omwille van het gevoel van privacy bij de gasten. Heel bijzonder is de gevel,met luiken die voor de ramen kunnen schuiven. André Praat: “Wanneer de hotelgast afwezig is of slaapt, past de gevel zich automatisch aan het buitenklimaat aan en wordt warmteverlies en oververhitting voorkomen. Hierdoor bespaar je veel energie. Al willen we ook niet dat het ten koste gaat van de beleving van onze gast, die na afwezigheid in een koude kamer komt. Gastvrijheid staat altijd bovenaan.”

Prefab

Opvallend is dat ook in de manier van bouwen stappen worden gezet. Er wordt bijvoorbeeld steeds vaker met geprefabriceerde onderdelen gewerkt, zegt André Praat. “Dat is zeker een nieuwe trend. Zoals de onderdelen van een auto, die al jaren in de fabriek worden gemaakt en vervolgens alleen nog in elkaar hoeven te worden gezet. Dat zien we ook in de bouw steeds vaker. Plug en play!”

verbouwing

Joost Sanders knikt bevestigend. Legrand Nederland levert voor dit hotel een totaal energiedistributie concept, waaronder de hoofdverdeler, het railkokersysteem, de onderverdelers, de kabelgoten, draadgoten, schakel- en verdeelinrichtingen, UPS en CCTV. Joost Sanders: “We werken in zogenaamde werkmodules waarin bepaalde zaken worden gerealiseerd. De draadgoten worden door ons bekabeld en prefab aangeleverd. In het hotel hoeven ze alleen nog te worden aangesloten door stekkers in elkaar te klikken. Dat werkt heel goed. Ik denk dat het in de toekomst steeds vaker op deze wijze wordt gedaan in de bouw.”

Samenwerking

Samenwerking

André Praat is erg te spreken over de samenwerking met Legrand Nederland. “Op een nieuwe manier zijn we samen op pad gegaan. Natuurlijk zijn wij als installateur opdrachtgever, maar we proberen vooral samen te werken. Wij verwachten van Legrand dat ze meedenken en proactief met oplossingen komen voor allerlei zaken die op ons pad komen. Om samen tot een goed werkend hotel te komen. Dat kunnen ze en dat blijkt in de praktijk voortreffelijk te werken. Legrand heeft meegedacht over de invulling van de werkmodules. Wij denken het uit en samen perfectioneren we de montage en assemblage. We vullen elkaar aan.”

Het Amstelkwartier wordt het eerste hotel met een LEED Platinum certificering. Joost: “LEED is een wereldwijd systeem waarmee de duurzaamheid van een gebouw wordt vastgesteld. De toevoeging Platinum is bij hotels uniek. Het begrip duurzaamheid komt voort vanuit een ‘pure visie’ van de opdrachtgever.”

Nieuw verdienmodel

André Praat: “Wij hebben het oude verdienmodel losgelaten. We redeneren niet meer dat je tien euro hebt aan materiaal en een uur tijd om er aan te besteden. Voortaan is een zak geld beschikbaar en daar moeten we het met z’n allen voor doen. Een nieuwe manier van denken, die echt niet altijd even eenvoudig is in een markt waarin iedereen denkt in oude patronen. Maar als je krijgt wat je kreeg, dan verandert de wereld niet en dat willen we juist wel met z’n allen. Dan heb je wel lef nodig. Ik denk dat dit nieuwe verdienmodel in de toekomst het succes bepaalt. Het is een concept waarin je vooral samenwerkt.”

Groenten verbouwen op het dak

De kengetallen van het hotel zijn indrukwekkend. Met 18.500 vierkante meter, 22 verdiepingen, 300 hotelkamers, twee restaurants, een spa/wellness, een ‘rooftopbar’ op de bovenste verdieping en een groente- en fruitkas op het dak krijgt Amsterdam-Zuid er een nieuwe locatie bij. In de groentekas worden de groenten verbouwd, die in de keuken van het hotel weer worden verwerkt. En het keukenafval dient als compost. Het gebouw bestaat uit een compacte kern met allerlei faciliteiten, met daaromheen hotelkamers met veel aandacht voor daglicht.