Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Stadhuis Amsterdam | Legrand Nederland

Soluflex zorgt voor esthetiek, flexibiliteit en duurzaamheid in stadhuis Amsterdam

De “Stopera” werd in 1986 opgeleverd. Het gebouwencomplex kreeg deze bijnaam door het samenvoegen van het Stadhuis Amsterdam met de Nationale Opera & Ballet (NO&B). Het complex werd ontworpen door Cees Dam en Wilhelm Holzbauer. Inmiddels is het meer dan dertig jaar oud en zijn onder meer de klimaatinstallaties en de elektrotechnische installaties hoognodig aan vervanging toe. Het kantoor wordt verbouwd tot een modern flexkantoor met een gevarieerd aanbod van ontmoetingsruimtes en vergaderplekken. Dit maakt het stadhuis een aantrekkelijkere plek om te werken en gasten te ontvangen.

Gebouw

Key facts

Startdatum project: 2016
Oplevering project: 2019

Toegepaste producten Legrand

135.000 meter Cat6a F/UTP-kabel
2.800 stuks Cat6a LCS2 connectoren
66.000 stuks Soluflex tegels
1.000 stuks verstevigde Soluflex tegels
1.000 stuks consolidatie- en verdeeldozen
84.000 stuks Soluflex voetjes
5.000 meter glasvezelkabel
300 meter kabelgoot

Het werk gaat door dankzij de gefaseerde aanpak

Architectenbureau De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch heeft de Europese aanbesteding voor de optimalisatie van het stadhuis gewonnen. De Twee Snoeken is architectonisch en bouwkundig coördinerend hoofdarchitect en interieurarchitect van de renovatie van Stadhuis Amsterdam. Tot de creatieve uitdaging behoort het interieurontwerp en technische uitwerking van de openbare entree, het bestuursgebied, plaza openbaar/ politiek, ambtenarenplaza, vergadercentrum en de kantooromgeving. Verder de coördinatie en afstemming van het commercieel casco met architect Dam & Partners, evenals de coördinatie van de andere ontwerpdisciplines (installatieadvies en akoestisch advies) en de werktuigbouwkundige aanbesteding (DCM conform UAV-GC.). Tevens het optimaliseren van de logistiek, de beveiliging, de brandveiligheid en de toegankelijkheid (ITS). Ook verzorgt het bureau de totale coördinatie in de voorbereiding op gebied van tijd, geld, kwaliteit, risico, informatie en communicatie. De werkzaamheden gingen begin 2016 van start. Bert Kaasjager, directeur bij de Twee Snoeken: “Het bruto vloeroppervlak van de kantooromgeving bedraagt circa 20.000 m2 , verdeelt over vijf bouwlagen. Door het werk op een slimme wijze gefaseerd uit te voeren, kan het stadhuis tijdens de verbouwing als kantoor in gebruik blijven.” De herontwikkeling levert naast een toekomstbestendig stadhuis ook een aanzienlijke kostenbesparing op. Er kunnen straks 800 tot 1000 medewerkers meer in het stadhuis werken, zodat andere kantoorpanden kunnen sluiten.

Esthetische oplossing voor de bekabeling

Het Projectmanagementbureau van de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de integrale aansturing van het project; het maatschappelijk en bestuurlijk traject en voor de samenwerking met diverse partijen binnen en buiten de projectorganisatie. In opdracht van het Projectmanagementbureau verzorgt Galjema Technisch Adviesbureau uit Delft het ontwerp van de elektrotechnische installaties voor de kantoren, plaza en het vergadercentrum en de vervanging van de beveiligings- en veiligheidsinstallaties voor het gehele complex inclusief de kelders en de NO&B. Ook de uitvoering van de werkzaamheden wordt door Galjema begeleid. Oscar Gerritsen, projectleider elektrotechniek bij Galjema: “Toen we zochten naar een oplossing voor de bekabeling naar de flexwerkplekken hebben we contact opgenomen met Legrand. Kabels over de vloer van de wandgoten naar het meubilair zie je wel op meer plaatsen, maar de architect wilde het anders en kwam ook aan met Soluflex. De vloergoten die oorspronkelijk in het stadhuis lagen waren niet goed. De meeste goten zaten vol of werden helemaal niet meer gebruikt. Sommigen waren zelfs dicht gestort met beton.”

verbouwing

Gele kabels

Soluflex is toekomstbestendig en flexibel

“Wij hebben Soluflex al eerder gebruikt bij een project voor een woningbouwvereniging,” vult Bert Kaasjager aan. “Het is niet het meest voordelige systeem, maar omdat in het stadhuis al vloergoten lagen, kwamen de aansluitpunten voor de wandgoten vanuit de vloer. Daarnaast moest alle databekabeling vervangen worden. Wil je die aansluitpunten opnieuw naar de wandgoot brengen, dan is dat een investering op zich. Toen Galjema beide mogelijkheden had doorgerekend, waren de kosten nagenoeg gelijk en omdat Soluflex een veel flexibeler en toekomstbestendiger systeem is, zag de opdrachtgever ook de meerwaarde van deze keuze.”

Plaat

vloertegels

Goede samenwerking levert toegevoegde waarde

Eric Blonk, adviseur bij Galjema: “Nadat er op basis van onze berekeningen was gekozen voor de Soluflex oplossing kwam René van Rij (technisch adviseur bij Legrand) in beeld. De Soluflex tegels kunnen per stuk een druk aan van 150 kg, maar de gemeente wilde op sommige plaatsen tegels die het dubbele zouden kunnen dragen.” René: “Op die plaatsen komen nu verstevigde tegels die we speciaal voor dit project hebben ontworpen.” “Er zijn meer producten speciaal ontwikkeld voor dit project,” vertelt Niek Lammersen, accountmanager bij Legrand. “Samen met de installateur Löwik, de partij die de installaties verzorgt voor de eerste en de tweede fase (Breedveld en Schröder voert de derde fase uit), hebben we een special consolidatiebox ontwikkeld. Aangezien we al met elkaar om tafel zaten, heeft Legrand voor het datanetwerk ook een passende oplossing kunnen bieden. Daarvoor hebben we Löwik in contact gebracht met Intelectric. Door de juiste partijen aan te haken kun je efficiënter te werk gaan.”

Bert: “Om eventuele moeilijkheden in de uitvoering voor te zijn hebben we een proefkamer ingericht. In de proefkamer mochten alle leveranciers doen wat nodig was en de Soluflex oplossing beviel iedereen prima. We willen graag niets zien en dat is uitstekend gelukt!”

V.l.n.r.: Bert Kaasjager (De Twee Snoeken), Niek Lammersen (Legrand), Oscar Gerritsen (Galjema Technisch Adviesbureau) en René van Rij (Legrand)

V.l.n.r.: Bert Kaasjager (De Twee Snoeken), Niek Lammersen (Legrand), Oscar Gerritsen (Galjema Technisch Adviesbureau) en René van Rij (Legrand)

Over Soluflex

Het Soluflex cable floor system is een vloer, bekabelingsysteem en aansluittechniek in één. Perfect te integreren met het Legrand schakelmateriaal en LCS² datasysteem. Soluflex laat zich combineren met alle mogelijke vormen van aansluittechniek zodat de vloer geen afbreuk doet aan het inrichtingsconcept van de ruimte. Op elke gewenste plaats kunnen contactdozen of verdeeldozen worden geïnstalleerd, verzonken in de vloer en onzichtbaar voor het oog. Wijzigingen zijn eenvoudig door te voeren: Bij verplaatsen van meubilair of wanden voorziet u de nieuwe situatie relatief eenvoudig van de gewenste bekabeling en aansluitingen op de gewenste locatie. Soluflex is dus altijd opnieuw toe te passen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van uw project.