Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Nieuwbouw Hyperion Lyceum Amsterdam | Legrand Nederland

Voor wie wil is niets te moeilijk

Nihil volentibus arduum; voor wie wil is niets te moeilijk! Dat is het motto van het Hyperion Lyceum, een school voor vwo+, met een gymnasium- en een atheneumopleiding. De school die is opgericht in 2011, verhuist in 2018 naar een gloednieuw gebouw vlakbij het IJ. De nieuwbouw zal ruimte bieden aan zo’n 800 leerlingen en werd ontworpen door Ector Hoogstad Architecten in samenspraak met leerlingen en docenten.

Key facts

Bouw: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Architect: Ector Hoogstad Architecten
Architect interieur: ZENBER
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Techniek: Breman Utiliteit Zwolle
Aanleg datanetwerk: X-ICT
Startdatum project: 03-2017
Oplevering project: 11-2017

Toegepaste producten

P31 smart kabelgoot
GWO 6 wandgoot
Mosaic schakelmateriaal
LCS3 data

Trappenhuis

De titaan van het licht

“De naam van de school, is een belangrijk inspiratie geweest voor het ontwerp,” vertelt architect Joost Noorden. “Hyperion was de titaan van het licht en is bovendien de naam van de hoogste boomsoort ter wereld. Het ontwerp voor het Hyperion Lyceum staat in het teken van de zelf - ontplooiing van de leerling, het streven naar kennis en wijsheid, groeien naar het licht dus.” De school maakt deel uit van het masterplan Overhoeks in Amsterdam waar het op een uit - dagende locatie zit ingeklemd tussen twee hoge torens. “Daarom is het gebouw zo ontworpen dat het daglicht diep in het gebouw kan doordringen via een atrium aan de hogere noordwest zijde en een patio aan de lagere zuidoost zijde,” vervolgt Joost. “De warme en lichte kleur van de patiogevels zorgen ervoor dat het licht maximaal wordt gereflecteerd en dat in elke ruimte aan deze patio de warmte van het licht kan worden ervaren.”

Van links naar rechts Werner Agata, Gerard Petter, Nivaniël Francisco, Manuel Soer, Jan Willem Wentink en Gerald Kamphof

Van links naar rechts Werner Agata, Gerard Petter, Nivaniël Francisco, Manuel Soer, Jan Willem Wentink en Gerald Kamphof

Revit reduceert de foutkans

Gerald Kamphof, werkvoorbereider E bij Breman Utiliteit Zwolle, is degene die tijdens dit project de elektrotechnische kant overziet. “Alle partijen maken bij de uitvoering van dit project gebruik van Revit-bestanden,” vertelt Gerald. “Door op deze manier samen te werken houdt iedereen elkaar in real time op de hoogte. Zo neemt de foutkans af en wordt het ontwerp- en het bouwproces een stuk voorspelbaarder.” Manuel Soer, leidinggevend monteur Utiliteit bij Breman Utiliteit Zwolle, vult aan: “Veel van de techniek blijft zichtbaar vanwege het industriële ontwerp van het gebouw. Dan is het belangrijk om de kabelgoten, de luchtkanalen, cv-leidingen, waterleidingen en de riolering duidelijk in beeld te hebben zodat je eventuele conflicten op kunt lossen voordat er daadwerkelijk tot de aanleg wordt overgegaan. Dat ging bij dit project heel goed.”

Mosaic en KNX

Voor het leveren van de kabelgoten en de wandgoten werd Legrand Nederland al vroeg benaderd. “Dat is prettig, want als je in een vroeg stadium samen om tafel zit, kun je nog meedenken en adviseren,” vertelt Jan Willem Wentink, accountmanager Groothandel & Installateur bij Legrand Nederland. “Om tijdens de uitvoering tijd te besparen hebben we bijvoorbeeld geadviseerd om Mosaic schakelmateriaal te gebruiken. Dit materiaal is direct inklikbaar in de wandgoten en als je ziet hoe vol de wandgoten op sommige plekken zitten, heb je het over een serieuze tijdswinst.” “Daarmee konden we de tijd die het kostte om de wandgoten niet op maar in de wand te plaatsen weer goedmaken,” lacht Manuel. “Dat was inderdaad een vereiste in het ontwerp,” beaamt Jan Willem. “De wandgoten mochten niet op de wand, maar moesten in de wand terechtkomen. De goten mochten wel zichtbaar blijven, maar ze mochten niet uitsteken.” Voor de verlichting wilde Breman graag Mosaic bedieningselementen met KNX. Gerald: “Jan Willem vertelde ons dat dit pakket in Nederland niet gevoerd wordt, maar in Frankrijk wel. Omdat we graag alle elementen hetzelfde wilden houden wat uitstraling betreft, heeft Jan Willem ervoor gezorgd dat die bedieningselementen uit Frankrijk hiernaartoe kwamen.”

kabels

lege zaal

kabelgoot

Volledig gecertificeerd netwerk

“In het bestek stond ook een volledig gecertificeerd datanetwerk voorgeschreven,” vervolgt Jan Willem. Daarvoor hebben we na overleg met Breman onze partner X-ICT bij het project betrokken. Gerard Petter, projectleider bij X-ICT: “We hebben ook bij andere projecten samengewerkt met Breman en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat maakt alles veel eenvoudiger. We kennen elkaars plussen en minnen en hebben vaak aan een half woord genoeg. Als Manuel iets niet kan oppakken waardoor wij niet verder zouden kunnen, dan doen we het zelf als die ruimte er is.” Gerald: “En andersom werkt dat precies hetzelfde. Als je samenwerkt, moet je elkaar helpen en dat kan alleen als alle partijen open, eerlijk en transparant zijn.”

Hyperion Lyceum Amsterdam